2000 даскали ще гладуват за заплати

2000 даскали ще гладуват за заплати

Можем да се разберем по някои искания на учителите, но не за пари, заяви Д. Вълчев

СОФИЯ. 2000 учители ще гладуват с мен. Това обяви шефката на учителския синдикат в КНСБ Янка Такева. Тя откри протестите на преподавателите на столичния площад „Независимост“ вчера.

От страната непрекъснато идват списъци с хора, които искат да се присъединят към мен в гладната ми стачка, която започва в петък, каза Такева. Тя припомни учителските искания – 15 на сто увеличение на заплатите, психолози във всяко школо, задължителни кръжоци и др.

Тук сме 1500 души, нека покажем на министър Даниел Вълчев силата си, призова синдикалната лидерка по високоговорителя. На площада обаче реално имаше не повече от 400 учители. Протестираме на смени, защото е студено, а и не трябва да спираме часовете в училище, обясняваха те.

Половин час след началото на протеста органите на реда заявиха, че ще спрат микрофоните. Защото даскалите са поискали разрешение за мълчаливо присъствие, а вдигат шум. Уплашиха се от нас, колеги, обяви в микрофона Такева. А множеството се развика: Всеки ден ще е така до победата!

Можем да постигнем споразумение само по исканията, които не се отнасят до пари. Бях предложил голямо увеличение на заплатите, но го отхвърлиха, заяви просветният министър Даниел Вълчев. В кабинета надделяло мнението, че не е справедливо само една професионална група да се ползва с подобни привилегии.

Мина Стефанова

Ели Куманова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *