2009 г. е била повече от успешна за шефовете на хедж фондове

 

 Рекордни доходи са имали управителите на хедж фондове* през 2009 г. Първите петима са печелили по над 1 млрд. долара благодарение на подема на финансовите пазари, показва годишна класация,  цитирана от Франс прес.

Начело в тази класация е американецът Дейвид Тепер от фонда „Апалуза мениджмънт“ (Appaloosa Management), заложил на възстановяването на банките и дълга на американския застрахователен гигант „Ей Ай Джи“, спасен от фалит  от държавата през 2008 г.
Той е получил 4 млрд. долара през 2009 г, нещо невиждано досега в сектора.
Американският финансист от унгарски произход Джордж Сорос със своя „Сорос фънд мениджмънт“ (Soros Fund Management) е на втора позиция с доход от 3,3 млрд. долара.

 
Следва го Джеймс Симънс от „Ренесанс текнолъджис“  (Renaissance Technologies) с 2,5 млрд. долара.
Американецът Джон Поулсън от едноименния фонд държеше рекорда по доходи през 2007 г. с получени 3,7 млрд. долара, но сега идва на четвърта позиция с доходи от „само“ 2,4 млрд.
Пети е Стив Коен от „Сек кепитъл“ (Sac Capital) с 1,4 млрд. долара.
Класацията взима предвид стойността на техния дял във фонда и получените хонорари. Основната част от доходите са от управление и комисиони за успешни операции.
Общо 25 от най-високо платените в света управители на хедж фондове са получили 25,33 млрд. долара, което е двойно повече от доходите им през 2008 г., в разгара на финансовата криза.
През 2007 г., смятана за рекордна, 25-имата са получили 22,3 млрд. долара.
През спекулативните фондове миналата година са преминали между 1,2 и 1,3 трилиона долара. Намалението спрямо началото на финансовата криза е с около 0,7 трилиона.
* Хедж фондовете са инвестиционни фондове за ограничен кръг инвеститори. Използват широк набор от инвестиционни стратегии, сред които закупуване на компании, изпаднали в затруднено положениел но с потенциал да се възстановят, спекулативно продаване и купуване на акции, докато се водят преговори за поглъщане, търговия с деривати.
 

 
Финанси
БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *