2014: Чужди капитали ще хранят борсата

Добра година предстои за Българската фондова борса (БФБ). Около това мнение се обединяват специалистите на „Карол Капитал Мениджмънт“ и ръководителят на отдел „Анализи“ в „Елана Трейдинг“ Цветослав Цачев, пише вестник Стандарт.

„2013 г. беше изключително добра за фондовите пазари по света включително и за БФБ. Развитието на родната борса през миналата година вещае добро начало и през 2014 г.“, казват от „Карол“.

През 2013 г. основният борсов индекс SOFIX нарасна с близо 44%. Този ръст ни вкарва в полезрението на все повече играчи включително и на чуждестранни институционални инвеститори. От което следва, че притокът на чужди капитали към БФБ ще се засилва все повече.

„Интересът към нашата борса се засили осезаемо и трайно и можем спокойно да кажем, че ако няма големи катаклизми в световната икономика, притокът на чуждестранни пари към българския капиталов пазар ще се засилва все повече“, коментират от „Карол“.

Успешна година за капиталовия пазар у нас предрича и Цветослав Цачев. Той обаче е на мнение, че големият ръст от 2013 г. едва ли ще се повтори в такива размери. И отбелязва, че на БФБ има компании с добър ръст на приходите и печалбите през миналата година. „Те обаче не са толкова подценени, колкото бяха преди година и представянето им ще зависи основно от постигнатите резултати през 2014 г.“, казва анализаторът на „Елана Трейдинг“.

„Повишаването на продажбите на тези компании е вследствие на износа и вече се виждат положителните перспективи за водещите акции. Най-перспективните книжа ще са на дружествата, които имат атрактивна оценка и реализират ръст на резултатите си“, смята Цачев. И допълва, че при българските акции има достатъчно книжа, които отговарят на тези изисквания, включително и няколко от по-малките компании. Според Цачев най-важният фактор за това как ще се движат цените на акциите на дадено дружество остава способността на мениджмънта да управлява компанията в полза на акционерите.

През 2014 г. основните инструменти на БФБ ще си останат акциите, предричат анализаторите на „Карол“. „Не очакваме да се въведат нови инструменти, които да раздвижат и подпомогнат ликвидността на пазара. Към момента текат дискусии по създаването на първия ETF фонд в България. Борсово търгуваните фондове (ETFs – Exchange Traded Funds) следват представянето на определен индекс от ценни книжа или цените на даден пазарен сектор. Но все още има много спорни моменти по създаването на първия такъв фонд у нас“, смятат от инвестиционния посредник.

Купувайте злато само за дългосрочни вложения

Инвестициите в злато през 2014 г. няма да носят бързи печалби, става ясно от прогнозите на „Карол Капитал Мениджмънт“ и ръководителя на отдел „Анализи“ в „Елана Трейдинг“ Цветослав Цачев.

„Очакваме и тази година да е негативна за ценния метал“, казват от „Карол“. Малко преди коледните празници цената на жълтия метал падна под 1200 долара за унция за пръв път от юни насам. Анализаторите на „Карол“ смятат, че той ще продължи да поевтинява, но все пак шансовете за срив на цените до „дъното“ от 800 долара през 2014 г. са нищожни. „Все по-близо сме до нова, по-дълбока корекция, която ще забави очаквания от нас спад. Така че по-разумна цел на първо време би била цена малко над 1000 долара“, казват финансистите от „Карол“. И допълват, че за дългосрочна покупка на благородния метал с очаквания за подновяване на тренда от последните 10 години и цени над 2000 долара е твърде рано.

Мнението им донякъде подкрепя и Цветослав Цачев. Според него при златото все още е рано да се говори за формиране на дъно и за поскъпване. „Но цената му в момента е добра, за да се замисли човек и да инвестира част от спестяванията си с дългосрочен хоризонт“, казва анализаторът на „Елана“. Цачев допълва, че суровините като цяло изостават от цените на акциите, защото все още има слабо възстановяване на глобалната икономика. „Лихвената политика също допринася повече за търсенето на акции, отколкото за спекулациите със злато или петрол“, казва експертът.

Петролът скача до $110

Цената на петрола вероятно ще се повиши през 2014 г. и може дори да надхвърли 110 долара за барел, сочат прогнозите на анализаторите от „Карол Капитал Мениджмънт“. През последните три месеца цената на петрола беше под 100 долара. „Време е ръстът на икономиката в глобален мащаб най-после да се види осезаемо и на графиката на черното злато“, категорични са специалистите. Според тях ключовото ниво е 110 долара за барел и, ако то се преодолее, можем да станем свидетели на цени от 120-130 долара. За стойности над тези обаче в „Карол“ са по-скоро песимисти.

Според ръководителя на отдел „Анализи“ в „Елана Трейдинг“ Цветослав Цачев едва ли през 2014 г. ще станем свидетели на съществено поскъпване на петрола. „Защото това ще доведе веднага до негативни икономически ефекти“, казва експертът. Той не изключва покачване на цените на черното злато, но смята, че е по-вероятно то да бъде в рамките на няколко процента или долара. „Очакваното ускоряване на икономическия растеж ще допринесе за по-добра среда за суровините и цените им ще се повишават с умерени и значително по-стабилни темпове, отколкото видяхме през последните години“, казва още Цачев.

Паундът на кръстопът

Британският паунд е на кръстопът и не може да се каже в каква посока ще поеме спрямо щатския долар. В началото на 2013 г. валутната двойка британски паунд-американски долар имаше перфектен сигнал за начало на сериозен спад на паунда – към 1,35, а може би дори 1,30 долара за паунд, казват анализаторите на „Карол капитал Мениджмънт“. Това обаче не се случи и двойката дори е на път да приключи годината високо над 1,60 долара за паунд. В прогнозите за предстоящото движение на валутната двойка ключовото ниво е върхът от април 2011 г. – 1,6745 долара за паунд. Ако той издържи, посоката на паунда през 2014 г. ще бъде надолу, с евентуална цел малко над 1,50 долара за паунд, смятат в „Карол“. Ако пък се стигне до стойности под 1,48 долара за паунд, не е изключено спадът до 1,35-1,30 все пак да се случи може би през 2015 г., твърдят още анализаторите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *