2301 лева месечно трябват на 4-членно българско семейство

575,28 лв. е месечната издръжка на човек в страната, а за София – 750,83 лeва, по изчисления на КНСБ.
За едно лице от 4-членно домакинство издръжката на живот е 575,28 лева, което прави нужни 2301 лева на домакинство.

Това стана ясно от думите на президента на КНСБ Пламен Димитров въз основа на проведеното от синдиката наблюдение на потребителските цени и издръжката на живот за септември 2017.

Според изчисленията на КНСБ, брутната работна заплата за всеки от двамата работещи родители с 2 деца, трябва да е минимум 1 474 лева. По официалните данни за третото тримесечие на 2017 г., отчитат средна работна заплата за страната от 1037 лв. Това е с близо 30% по-ниска от необходимите средни стойности за издръжка.

Необходимите пари за издръжка на живота за 4-ри членно домакинство в София са 3 003,32 лв. Брутната работна заплата за 2-ма работещите родители с 2 деца, живеещи в столицата трябва да бъде не по-ниска от 1 924 лв., отчитат от КНСБ.

От началото на годината темповете за издръжка нарастват, което означава, че инфлацията бавно се връща. Това е здравословно за икономиката, коментира още Димитров.

Този темп на издръжка нараства с 2,9% на годишна база. За последните 10 години издръжката на живот е нараснала с 38,8%.

45% от домакинствата са с общ доход на едно лице от линията на бедност до необходимите средства за живот.

25% са с доход над издръжката за едно лице. 30% са до линията на бедност. 75% са домакинствата с общ доход на едно лице под необходимите средства за издръжка на живота.

Основната причина за поскъпването на живота са храните, които поскъпват с 4.4% на годишна база. Като втори фактор за увеличение на цената на живота са по-скъпите от 1 юли цени на природния газ, на парното (около 3%) и на енергоносителите (средно 1.5%).

Режиините за поддържане на жилище, за отопление, осветление, вода достигат годишен ръст от 4.8%, отчитат от КНСБ. Разходите за услуги за образование и автомобилните бензини и горива се отчита ръст съответно от 2% и 4.2%.

Плавното увеличение през последните три години на заплатите доведе намаляване на разликата между общия доход и издръжката за живота. Размерът на общия доход представлява около 78.5 % от необходимите средства за издръжка за живот.

Изоставането на общия доход е почти два пъти по-ниско от необходимите средства за издръжка на живота във Видин, Търговище, Кърджали, Сливен, Разград.

Според НСИ 30% от домакинствата са с общ доход на 1 лице под издръжката за бедните домакинства (до 314 лева официална линия на бедност), или близо до 2 мил. 165 хил. лица.

45% от домакинствата са с общ доход на 1 лице от Линията на бедност до необходимите средства за живот (или около 3 млн. 250 хил. лица).

25% от домакинствата са с общ доход на 1 л. над издръжката на живот (575 лв.), а това представлява около 1,8 млн. лица.

Увеличаването на издръжката на живота не може да се компенсира и при този ръст на доходите, особено при нискодоходните групи, информира news.bg.

Около 75 % от домакинствата в страната живеят с общ доход на 1 лице под необходимите средства за издръжка на живота. Устойчиво се запазва високия относителния дял на бедните лица, различията се задълбочат между различните регионите в страната.

Доходите от труд нарастват, но това не се отразява на благосъстоянието на работещите българи.

Плоският данък генерира повече оставане на доход у тези, които получават повече, отчитат от КНСБ.

 

 

 

financebg.com

One thought on “2301 лева месечно трябват на 4-членно българско семейство

  • 28.11.2017 в 10:29
    Permalink

    Господин Димитров, бедността се определя не само от размера на доходите. Определящо значение имат и условно постоянните разходи. С разходите за ток, и особено за парното, неправомерно(само за да не кажа по престъпен начин) се изземват доходите на домакинствата. Топлофикация произвежда топлинна енергия, която не притежава качеството стока, не може да се продава и да се купува, поради което се изхвърля в сметището сградна инсталация. Така Топлофикация определя, кой каква част от боклука да заплати, а който откаже доброволно да плати разпределения му боклук, бива осъждан без правно основание – за неплатен изхвърлен боклук.
    ПАРНОТО: ЕВРОПЕЙСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО, ЗЛОУПОТРЕБАТА С МОНОПОЛНО ПОЛОЖЕНИЕ ПРИ ТОПЛОСНАБДЯВАНЕТО, „ПРОДАЖБАТА” И „ДОСТАВКАТА”!

    Закона за енергетиката урежда материята „продажба на топлинна енергия”, чрез прилагане на императивната материалноправна норма „продажба”, предмет на чл. 150.
    Общите условия са ЗА ПРОДАЖБА на топлинна енергия за битови нужди.
    При продажбата правните субекти са „Продавач” и „Купувач”, а купувача е и правния субект платец, който определя количеството което иска и може да купи и да заплати..
    Топлофикация заменя в общите условия продажбата на ТЕ с доставка, която замяна е злоупотреба с монополно положение и правонарушение – заменя правна норма с криминална
    При доставката не съществува правния субект „Купувач”. С прилагане на доставката купувача е изхвърлен в небитието и не е участник в топлоснабдяването.
    „Доставката” е най – мощния генератор на беззаконие, корупция и нарушаване на човешките права.
    Властта и съдът вече 28 години не притежават необходимия управленски и правен капацитет, за да разпознаят и санкционират злоупотребата с монополно положение. Съдът вместо да установи и санкционира злоупотребата с монополно положение, осъжда стотици хиляди граждани без правно основание – за резултата от злоупотребата.
    Властта и съдът вместо да санкционират злоупотребата с монополно положение, пришиват с бели конци към „доставката” правен субект, платец, без платеца да е купувач.
    Търсят под вола теле. Търсят и майка си и баща си, ама няма кой да им ги даде, защото няма кой да разбере елементарната разлика между продажба и доставка?
    С пришиването на платец към „доставката”, съдебната система се поставя в зависимост от политиците, а злоупотребата, корупцията, беззаконието и нарушаването на човешките права чрез прилагане на злоупотребата се узаконяват.
    По същество под реформа на съдебната система в Република България се разбира признаването от страна на съдебната система на: злоупотребата с монополно положение; на корупцията; на беззаконието; на нарушаването на човешките права, чрез прилагане на „доставката”, в законни дейности. Реформата върви с пълна сила – ОСГК при ВКС има готовност да признае злоупотребата с монополно положение чрез доставката за законна?
    Политиците и съдебната система не познават злоупотребата с монополно положение, а ЕК като сляпа баба възлага на най-корумпираната в ЕС власт председателството, с което злоупотребата с монополно положение, корупцията, беззаконието и нарушаването на човешките права ще се легитимират и бетонират за вечни времена.
    Тел. № 0888717118
    27.11.17 г.
    Гр. Перник

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *