250 млн.лв. трябват за тунел под Шипка

250 милиона лева ще струва, по предварителни данни, изграждането на тунел под връх Шипка,стана ясно от проведената в Габрово експертна среща за реализирането на транспортния проект, съобщи pulss.net.
В дискусията участваха народни представители, областни управители, представители на министерства, кметове и бизнесмени.Строежът на тунел под Шипка е предвиден в европейските програми за 2013-2015 година, като част от коридор № 9 на Европа. Работната среща в Габрово постави началото на опитите да се ускори изтраждането на инфраструктурното съоръжение, което според участниците има национален приоритет.
Идеята за модерна връзка между Северна и Южна България е заложена в генералния план за пътната инфраструктура на Министерството на транспорта. Конкретната програма за нея ще бъде приета през месец май тази година, увери Ясен Ишев, директор „Праниране и контрол на пътната инфраструктура“ в Министерство на транспорта.Темата за тунела, която е със 100-годишна история, е особено болезнена за габровци. Градът поема вече няколко години тежкия автомобилен трафик, заради ремонта на прохода Хаинбоаз.Като първа стъпка към съкращаване на сроковете по проекта, е създаването на инициативен комитет от експерти и граждани. Според участниците в срещата, финансирането на проекта може да стане чрез публично-частно партньорство и концесия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *