250 хил. нови работни места в САЩ

През октомври в САЩ са създадени 250 хиляди нови работни места, докато нивото на безработица стабилизира в 49-годишнното септемврийското дъно от 3,7%, което допринесе за увеличаване на часовото трудово заплащане до най-високо ниво от повече от девет години насам.

Резултат с изображение за сащ икономика

Неселскостопанската трудова заетост се увеличи през октомври с цели 250 000 работни места при осреднени очаквания на финансовите пазари за „по-скромно“ повишение с около 190 000, показват данни на Министерството на труда. Това представлява рекордно в историята повишаване на заетостта в САЩ за 97-и пореден месец. В същото време сумарните данни за предходните два месеца не претърпяха ревизия, тъй като тези за август бяха ревизирани нагоре до 286 000 (при предишна оценка за 270 000), а тези за месец септември до 118 000 (при предишна оценка за растеж с 134 000).

За първите десетте месеца на годината бяха разкрити средномесечно 213 хиляди нови работни места, което е над техния средномесечен растеж със 182 000 през изминалата година, когато американската икономика успя да генерира 2,173 млн. нови работни места, съобщава Министерството на труда. Днешните данни са поредно доказателство, че 2018-а ще се окаже осмата поредна година с растеж на заетостта с най-малко 2 милиона. Това би представлявал едва вторият подобен период след предходния през 90-те години на миналия век, при който водещата световна икономика успя да създаде толкова много работни места за по-продължителен период.

Нивото на безработица оправдава очакванията, стабилизирайки през октомври в септемврийското 49-годишно дъно от 3,7% – най-ниско ниво на американската безработица от декември 1969-а година (от Виетнамската война насам). През миналия месец трудова сила в САЩ се увеличи с нетно 711 хиляди, което доведе до нарастване на дела на американците, търсещи работа, или т.нар. „норма на заетост“, до 62,9% от 62,7% през септември. Въпреки това „нормата на заетост“ продължава да се задържа недалеч от 40-годишното дъно от 62,4%, достигнато през септември 2015 година (най-ниско ниво от 1977 година).

През октомври в частния сектор на американската икономика бяха разкрити цели 246 хиляди работни места (при очаквания за малко под 200 хиляди), в държавния сектор бяха добавени 4 хиляди, заетостта в промишления сектор се увеличи със солидните 32 хиляди, докато броят на новите работни места, разкрити в строителния сектор., се увеличи с 30 хиляди, информира economynews.bg.

От Департамента по труда посочиха, че ураганът Майкъл, който засегна сериозно през миналия месец щата Флорида, „не е имал осезаем ефект върху оценките за националната заетост и безработица през октомври“.

Средното почасово заплащане на труда в САЩ се повиши през октомври с 5 цента, или с 0,18% спрямо септември, достигайки 27,30 долара на час. На годишна база растежът на осредненото заплащане на труда се ускори рязко до 3,1% от 2,8% през септември, отбелязвайки най-солидно повишение от април 2008-а година насам. Това представлява първо нарастване на часовото заплащане над важната бариера от 3,0% от края на последната икономическа рецесия и е ясен знак, че все по-затягащият се трудов пазар и недостигът на квалифицирана работна принуждават американските компании да предлагат по-високи заплати, допринасяйки по този начин за по-сериозен инфлационен натиск. Продължителността на средната работна седмица през октомври остана очаквано в рамките на 34,5 часа.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *