2,928 млрд. лв. са се натрупали в „Сребърния фонд“

Общият паричен ресурс, наличен в Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, по известен като „Сребърния фонд“, е в размер на 2,928 млрд. лв.

Резултат с изображение за сребърен фонд

Това става ясно от данни на Министерството на финансите (МФ), публикувани на сайта на ведомството. От тази сума 2,922 млрд. лв. са оформени в годишни депозити в Българска народна банка (БНБ) с решения на Управителния съвет на фонда.

Трансферираните през януари средства към гаранционния фонд от фонд „Пенсии“ в ДОО са в размер на 5,74 млн. лв. Общо за цялата 2018 г. трансферът е над 136,5 млн. лв. при 128 млн. лв. за 2017 г., става ясно още от данните.

Според приетата дългосрочната инвестиционна политика и средносрочната стратегия за инвестиране на средствата на фонда за 2019-2021 г., натрупаните средства остават на депозит в БНБ поне до 2021 г., а най-вероятно и до 2040 г. Резервните пари за пенсии, които трябва да гарантират стабилност на пенсионната система ще се управляват все така консервативно, както и към момента. Както и предшествениците си, финансовият министър Владислав Горанов прецени през в началото на октомври (когато документът бе приет), че това е най-безопасната стратегия, информира investor.bg.

Все пак има вратичка и стратегията може да се променя и ежегодно, ако се наложи.

Освен това настоящите пазарни условия не предполагат реализирането на висока доходност при желаните ниски нива на инвестиционен риск, поради което най-добрата алтернатива за инвестиране на средствата на Фонда ще продължи да бъде под формата на депозит в Българската народна банка или други инструменти по сметки в нея.

Бизнесът от години настоява постъпленията в Сребърния фонд да „се подкрепят“ с допълнителни източници, но към момента няма движение в тази посока.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *