344 фирми са кандидатствали по схемата 60 на 40

„Решихме да се съобразим с исканията на бизнеса. Освен прилагане на мярката 60 на 40 за бизнеса, държавата, освен тези 60%, ще заплати и осигуровките, които се дължат от работодателя. Т.е. схемата няма да е 70 на 30, а ще бъде наистина 60 на 40.

Досега 344 фирми са кандидатствали по схемата 60 на 40.

Менда Стоянова не ще да я замерят с домати | Dnes.bg Новини

Смятам че можем да поемем този допълнителен разход“, коментира Менда Стоянова, предаде NOVA.

Ще се поемат само вноските на работодателя – личната остава за служителя, каза още тя.

„Смятам, че при тази ситуация може да поемем този допълнителен разход от тези милиард и половина във фонд „Безработица“. Това значително подобрява мярката и дава възможност на повече работодатели да се възползват“, уточни тя, информира pariteni.bg.

Хората в неплатен отпуск и самоосигуряващите се ще имат възможност да вземат безлихвен кредит до 1 500 лв. за три поредни месеца. Гратисният период за внасяне на заема е от 3 до 5 години, а срокът за погасяване – 10 години. Досега 344 фирми са кандидатствали по схемата 60 на 40.

Значително се подобрява мярката и ще даде възможност на повече работодатели да се възползват от нея, смята Стоянова.

„На Бюджетна комисия приехме и едни 700 млн. гаранция за Българската банка за развитие за кредити, които тя ще дава, така че заедно с увеличението на капитала на Българската банка за развитие също от 700 млн. има една сериозна подкрепа от милиард и четиристотин, която ще се даде на хората през гаранциитя на Българската банка за развитие и търговските банки“, каза още тя.

„При забавяне на плащанията по кредити и лизинг няма да се начисляват лихви“, съобщи председателят на бюджетната комисия.

От безлихвено финансиране до 100 000 лв. ще може да се възползват малките и средни предприятия. Тук също важи срок за връщане 10 години.

„Приехме и текст всички общини да редуцират или освободят от наеми или такси за ползване – тротоарно и т. н., своите наематели за срока на извънредното положение„, каза Менда Стоянова.

Тя заяви, че предложението за редуциране на глобите също е било прието.

„То ще се отнася за другите мерки извън нарушението на мярката за карантина. Там глобата остава 5 000 лв. Една разходка в парка ще струва на този, който бъде хванат, 300лв. При повторно нарушение глобата ще бъде 1 000 лв.“, каза още Стоянова.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *