4-годишна ”аварийна спирачка” за социални помощи в ЕС?

ЕС ще предложи на Великобритания правото да не дава социални помощи на работници от други страни членки за период от 4 години.Това предаде Ройтерс, като се позова на източници, близки до преговорите.

Предложението се съдържа в пакет с реформи, изготвен от Европейския съюз преди предстоящия във Великобритания референдум за оставане или излизане от блока, съобщи БТА, като се позова на Ройтерс.

Т. нар. „аварийна спирачка“ ще може да бъде използванаот всяка държаваот ЕС,която успее да убедиостаналите страни членки, че социалната й система е подложена наизвънреден натиск.
Правилото ще позволява на съответните власти да не плащат социални помощи на новопристигнали работници от други държави членки за период от 4 години.

Това еключово искане на британския премиер Дейвид Камерън, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА. Редица други страни от ЕС обаче виждат в него риск от нарушаване на правата на собствените им граждани.

„Ние не сме мигранти във Великобритания. Можем да кандидатстваме за работа навсякъде в ЕС“, заяви унгарският премиер Виктор Орбан след срещата си неотдавна с Камерън.Британският премиер ще обсъди предложението с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер утре в Брюксел. ИменноЕК има право да инициираприемането на съответното законодателство.

Ако Камерън и Юнкер постигнат споразумение, предложението ще може да бъде одобрено от британския премиер на среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в неделя в Лондон.
Иначе вечеима общо съгласиепо по-голямата част от пакета, отбелязва Ройтерс.

Очаква се Туск да разпрати писменипредложения за реформи до останалите 27 страничленки на ЕС в началото на следващата седмица, с цел оставащите разногласия да бъдат изгладени на срещата на върха на съюза на 18 и 19 февруари в Брюксел.

Референдумът във Великобритания може да бъде свикан най-рано през юни.

Лондон отправи към ЕСчетири искания за реформа на Общността:

да бъде признато, че общността е мултивалутен съюз;
да се повиши конкурентоспособността на участващите в него страни;
да се разширят пъномощията на националните парламенти;
да се затегне миграционното законодателство, като се блокира достъпът на пристигащи във Великобритания мигранти от ЕС до социални помощи за срок от четири години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *