4.1 млрд.лв. управляват инвестиционните фондове в България

Към края на март 2019 г. активите, управлявани от местните и чуждестранните инвестиционни фондове, които осъществяват дейност в България, възлизат на 4152.1 млн. лева, съобщава БНБ.4.1 млрд.лв. управляват инвестиционните фондове в България.

Резултат с изображение за бнб

Техният размер нараства на годишна база с 492.2 млн. лева (13.4 на сто) и с 246.2 млн. лева (6.3 на сто) спрямо декември 2018 година. Като процент от брутния вътрешен продукт /БВП/ общият размер на активите на местните и чуждестранните инвестиционни фондове към март 2019 г. е 3.6 на сто, при 3.4 на сто от БВП към март 2018 г.

Към края на март 2019 г. активите на местните инвестиционни фондове достигат 1561.3 млн. лева, като спрямо същия месец на 2018 г. се увеличават с 214.9 млн. лева (16 на сто), информира economynews.bg.

В края на първото тримесечие привлечените от резиденти средства в чуждестранните инвестиционни фондове са 2590.8 млн. лева. като на годишна база те нарастват с 277.3.млн. лева (12 на сто).4.1 млрд.лв. управляват инвестиционните фондове в България.

Има ли смисъл при наличието на значителни суми за инвестиране да предпочете индивидуалното управление пред колективните инвестиции? Не винаги. Някои от портфолио мениджърите неофициално признават, че не правят разлика в стратегиите за управление на портфейл за индивидуално управление и колективните инвестиции. Разликата по-скоро ще бъде в обслужването, което ще получите. Но, при тази конкуренция и битката за привличане на всеки клиент, дори това не е голямо предимство.

И все пак, сред инвеститорите с по-големи, доверителното управление е значително по-популярно, отколкото колективното. Този факт има просто обяснение. Ако хората с малки спестявания могат да си позволят да държат парите си под дюшека или на депозит и да ги губят поради инфлацията, то големите инвеститори вече не могат да се откажат от активното управление на капитала – много големи са загубите. С ръста на богатството обикновено идва и осъзнаването на нуждата от инвестиране чрез доверително управление на поне някаква част от личните средства, за да се постигне диверсификация на вложените средства.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *