40 лв. великденски добавки за 1.2 млн. пенсионери

1 262 000 пенсионери ще получат по 40 лева за Великден, обяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Парите ще получат пенсионери с до 300 лв. доход.

За целта Министерския съвет е направил допълнителен трансфер от 50.5 млн. лв. по бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2016 година, обясни министър Калфин.

Допълнителната сума към пенсията ще се изплаща на пенсионери, на коитопенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях, за април, е в размер до 300 лева включително, колкото е размерът на линията на бедност за тази година,

Стaвa въпpoc зa дoбaвки и кoмпeнcaции, кoитo ce изплaщaт oт НОИ. Акo пeнcиoнepът или инвaлидът пoлyчaвa пoмoщи и интeгpaциoнни дoбaвки oт Агeнциятa зa coциaлнo пoдпoмaгaнe, тe нe ce взимaт пoд внимaниe пpи изплaщaнe на добавките.

Сега мяркатаще обхване около 1 262 000 души от общо 2 187 000,което е някъде около 60% от българските пенсионери, уточни Калфин. По думите му, няма опасност за застрашаване на бюджетната стабилност след това решение.

„Правим това, защото имаме данни, че за първите месеци на годинатапреизпълнението на приходите по осигуровкие някъде около 61 милиона, така че можем да си позволим да отпуснем тези малко над 50 милиона,без да се създаде някакъв риск за бюджетната система в страната“, увери социалният министър.

Той уточни също, че ще се направи всичко възможно тези добавки да бъдат изплатени с пенсиите за месец април, за да може преди Великденските празници пенсионерите да получат въпросните 40 лева.Тази година Великден се пада на 1 май.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *