4,5 млн. битови и малки стопански потребители на електроенергия трябва да излязат на свободния пазар на ток

4,5 млн. битови и малки стопански потребители на електроенергия трябва да излязат поетапно на свободния пазар на ток. Целта е процесът да продължи от 1-ви юли тази година със собствениците на дребни фирми, но все още липсва механизъм, по който правилата да се въведат. Необходимо е съответните законови промени да бъдат приети най-късно до края на февруари.4,5 млн. битови и малки стопански потребители на електроенергия трябва да излязат на свободния пазар на ток.

Резултат с изображение за пазар на ток

Целта на предстоящите промени е да отпадне регулацията на цените, осъществявана от КЕВР и пазарът да определя стойността на използваната електроенергия, информира bnr.bg.

Резултат с изображение за пазар на ток

Механизмът на преход трябва да е внимателно разписан и добре обмислен, за да бъде максимално безболезнен за най-уязвимите групи, отбелязва Калина Трифонова, зам.-председател на Управителния съвет на EVN – България. 4,5 млн. битови и малки стопански потребители на електроенергия трябва да излязат на свободния пазар на ток.

От компанията предлагат праг от 100 мегават час годишно потребление, като клиенти, които го надхвърлят, да са следващите, които ще излязат от регулирания пазар. В последствие прагът да бъде намаляван, докато се стигне и до битовите абонати и в рамките на 5 години всички клиенти да бъдат на либерализирани цени.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *