500 долара за бракуваната ти пералня

 
 

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Примамлива оферта

Наплив на клиенти в магазините за домакински уреди. След успеха на акцията за предоставяне на премии за бракувани автомобили, сега някои американски щати съблазняват клиентите си с премии за бракувани домакински уреди.

 

 
Премии се дават за всичко – за перални, хладилници, миялни машини. Условието е новите уреди да са по-екологични от старите. Рационално мислещи потребители масово щурмуват магазините, тъй като в някои щати финансовите резерви за отпускането на премиите се изчерпаха за часове.
Разграбени за броени часове
В щата Айова например клиентите получаваха до 500 долара за един кухненски уред. За тази цел от бюджета на правителството във Вашингтон щатът Айова получи 2,3 милиона долара, които бяха изразходвани за броени часове. Щатът Минесота раздаде на купувачите премии в размер на пет милиона долара. Тук парите стигнаха за три дни. Най-големият американски щат Калифорния стартира дните на благотворителност на 22 април със сумата от 35,2 милиона долара. Други щати ще последват скоро тази инициатива.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Премиите – благодат за потребители и продавачи
”За потребители и продавачи това е истинско щастие”, казва Френсис Мъри от държавната енергийна служба в Ню Йорк. Премиите се изплащат, ако купуваните нови уреди изразходват 30 процента по-малко енергия от старите.
С оглед на огромните хладилници с човешки ръст, каквито имат повечето домакинства в САЩ, икономията на енергия може да се окаже значителна. Според преценки на икономиста Раян Суит от анализаторската къща „Муудис“ премиите вече намират отражение в стопанските статистики.
Съмнителна полза
Продажбата на дълготрайни уреди се е увеличила неимоверно. Това, че сега и други щати искат да предлагат такива премии сигнализира по-нататъшни печалби.
Експерти обаче се съмняват, че премиите изобщо могат да постигнат своята централна цел – съживяването на конюнктурата, тъй като клиентите, които купуват сега своите едва ли не ”вечни” домакински уреди, през следващите години ще са по-сдържани в харченето на пари за нови уреди.
 

 

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *