5000 българи без пенсия заради липсващ стаж

5000 българи в пенсионна възраст няма да могат да прекъснат работа заради 4-месечното увеличение на осигурителния стаж от тази година. Това показа справка на „Монитор“ в НОИ. В края на миналата година депутатите решиха да замразят пенсионната възраст за всички категории, но осигурителният стаж за най-масовата 3-а категория труд продължи да расте. Така за да излязат в заслужена почивка трудещите се жени трябва да са навършили 60,8 години и да имат 35 години трудов стаж. Мъжете пък ще спират работа на 63,8 години и след 38-годишен осигурителен период.

„Сега е моментът, в който в пенсия излизат хора, които сега и през 90-те години са били безработни.

На много от тях няма да им достига стаж и то повече от тези 4 месеца“, обясни пенсионният консултант Иван Димитров. В края на миналата година по повод предложението на БСП за въвеждане на гъвкава форма на пенсиониране от НОИ представиха изчисления за това колко човека биха се възползвали от предложението на социалистите. Според данните на осигурителния институт на 34 000 българи не им достигат до 24 месеца стаж или възраст, за да излязат в заслужена почивка. Според зам.-председателя на социалната комисия в парламента от ГЕРБ Светлана Ангелова предсрочното прекъсване на работа е вид ранно пенсиониране. „Така или иначе има твърде много форми на ранно пенсиониране в България. Колкото по-дълго работят хората, толкова по-високи доходи ще имат като се пенсионират“, заяви депутатката. Данните на Агенцията по заетостта обаче показват, че всеки трети безработен е в предпенсионна възраст. Затова миналата седмица социалният министър Ивайло Калфин отново лансира идея за предсрочно пенсиониране, но само при недостигаща възраст, защото осигурителният стаж може да се откупи. Сега хората, навършили пенсионна възраст, но с недостигащ осигурителен стаж могат да откупят част от необходимия трудов период. Максималният срок, който могат да откупят, е 5 години, като за целта трябва да внесат пари накуп. През тази година един

осигурителен месец струва 74,76 лв.

което означава, че за една година желаещите да откупят осигурителен период ще трябва да отделят 897,12 лв., а ако се възползват от възможността да закупят всички 5 години трябва да извадят 4485,60 лв. Данните на НОИ показват, че през първите девет месеца на миналата година около 30% повече българи са откупили част от липсващия им стаж спрямо същия период на 2013 година. За периода януари – септември 2014 година общо 2542 души са откупили осигурителен стаж, а през предходната година – 1701 души. Средно хората са си откупували по 22 месеца, за което са заделили по 1616 лв. Висшистите също могат да си купят години от следването, но само ако не са работили и съответно не са били осигурявани за това време. Същото важи и за българите, следвали зад граница. „За деветмесечието на миналата година 2343 души са внесли за своя сметка осигурителни вноски за времето на обучението си. За същия период на 2013 година броят им е бил 2167“, отчетоха от НОИ.

Догодина таванът става 1470 лв.

Догодина максималната пенсия може да бъде 1470 лв., изчислиха от експертния съвет по пенсионна реформа към МТСП. За това трябва да бъде променен моделът, по който се определя максималният осигурителен доход. Сега той се определя всяка година от МФ. Според експертите максималният доход трябва да бъде обвързан с най-ниското възнаграждение. Изчисленията показват, че ако съотношението осигурителен доход и минимална заплата бъде 10:1, през 2016 година максималният доход, върху който ще се осигуряват работещите, ще е 4200 лв. Така таванът на пенсиите ще чукне 1470 лв. Според 3-годишната бюджетна прогноза на МФ обаче е предвидено максималният осигурителен доход да остане 2600 лв. до 2018 година. Така максималната пенсия ще остане 3 години без промяна.

От 1 юли таванът ще бъде вдигнат от 840 лв. на 910 лв. Така близо 11 200 души ще получават действителния размер на пенсията си. Други 33 486 възрастни обаче ще продължат да бъдат ощетени дори и от новия, по-висок таван.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *