5G с незначително предимство спрямо 4G

Единственото по-сериозно предимство на 5G спрямо 4G е в скоростта на качване, според първите тестове на услугата от потребители в САЩ

5G с незначително предимство спрямо 4G.В края на миналата година в САЩ заработи първата комерсиална мрежа от пето поколение. Операторът AT&T пусна 5G услуга за избрани потребители, но тестове от абонат показват, че скоростите не са съществено по-високи, отколкото при 4G/LTE мрежата, съобщава Android Authority.

Единственото по-сериозно предимство на 5G е в скоростта на качване (ъплоуд) – новата мрежа дава двукратно по-висок резултат (17,08Mbps спрямо 18,14Mbp). При останалите сценарии на използване разлика между 5G и 4G практически няма. При сваляне (даунлоуд) скоростите са почти еднакви – 194,88Mbps за 5G и 187,44Mbps за LTE.

Изпитанията са проведени на едно и също място и с еднакво оборудване – мобилна точка за достъп Netgear Nighthawk 5G Mobile Hotspot, която е единственото достъпно в момента решение с поддръжка 5G за клиентите на AT&T в САЩ, информира technews.bg.

След приключване на тестовия период към средата на март потребителите на 5G от AT&T ще плащат по $70 месечно за 15GB трафик. Но толкова струва и неограниченият достъп през LTE мрежата.

При тези условия изглежда безсмислено плащането за 5G услуга. Към момента тя е достъпна само в 12 големи градове в САЩ, докато LTE работи на практика повсеместно на територията на САЩ.

Възможно е, разбира се, по време на тестовия период скоростта да е ограничена от оператора до пълното внедряване на новата инфраструктура и в бъдеще абонатите на 5G да се радват на значително по-висока скорост, вкл. при даунлоуд.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *