6 500 от зрелостниците продължаватт обучението си в университет извън България

15% или около 6 500 от зрелостниците са избрали да продължат обучението си в университет извън България. Това означава, че ученици, достатъчни да запълнят 10 средноголеми училища, стягат куфарите за ВУЗ в чужбина.

Свързано изображение

Все по-големият избор на програми на английски език и разнообразието от иновативни специалности са сред причините, които привличат младежите. Великобритания продължава да бъде най-желана дестинация за кандидат-студентите, като интересът към Холандия продължава да расте. Завършилите езикова гимназия пък най-често се насочват към Испания и Италия.

Ранните кандидатури за Острова тази година бележат 30% ръст. Причината е, че тези, които подадат документи до 15-и януари 2020-а, ще могат да ползват пълния размер от финансиране за обучението си през всичките години от следването си. Те най-често се насочват към изучаването на мениджмънт, право и компютърни науки. За тях е гарантирано и оставането им във Великобритания, когато страната излезе от ЕС.

„При евентуален Брекзит без сделка до края на октомври студентите следва да си направят регистрация за временна уседналост до края на юни 2021 г.“, обясни консултантът от „Интеграл“ Стефка Златева. Британските университети се опитват да минимизират и евентуалните проблеми, свързани с финансирането на обучението.

15 университета ще предлагат програми с двугодишна образователна степен, които осигуряват същото ниво на академично съдържание на традиционното тригодишно обучение. Разходите за престой и обучение в страната обаче ще намалеят, информира в.Монитор.

Холандия също иска да достигне Великобритания като образователна сила в Европа и това успешно се реализира чрез политиката на холандското правителство за студентско кредитиране и за увеличаване на програмите на английски език, смята консултантът Стефка Златева. В страната на лалетата бележат ръст на чуждестранните кандидати с 20%. По данни на централизираната система за прием на студенти в Холандия българските студенти за последните три години се увеличават значително и към момента са 3126. За сравнение през 2007 г. само 470 наши студенти са се насочили към ниската земя.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *