6G мобилни мрежи на близкия хоризонт

Освен на земята 6G мрежите ще осигурят покритие и под вода (снимка:IEEE)

6G мобилни мрежи на близкия хоризонт .Телеком индустрията се готви усилено за внедряване на мрежите от пето поколение (5G), но специалисти и анализатори вече говорят за 6G мрежите. Очаква се те да влязат в експлоатация към 2030 година.

Активното използване на 5G мрежи ще започне през 2019 г., като до няколко години се очаква технологията да се разпространи по целия свят. Вече се появяват информации и за смартфони с готовност за работа в 5G.

На този фон висш представител на Министерството на промишлеността и информатиката на Китай заяви, че разработката на 6G мрежа вече е започнала на ниво концепция. Според Су Ксин, цитиран от Gizchina, върху 6G работят екипи в Китай, САЩ, ЕС и Русия, информира technews.bg.

Към момента е известно, че мрежите от шесто поколение ще предават данни със скорост до 1 терабайт в секунда (TB/s). И нещо особено важно – 6G ще има не само земно покритие, но и под вода.

Според най-оптимистичните прогнози, въвеждането на 6G в комерсиална експлоатация ще стане не по-рано от 2030 година, което всъщност е доста близък хоризонт, предвид, че все още предстои навлизането на 5G.

Някои от водещите производители на смартфони вече обявиха, че ще пуснат първите си устройства за работа в 5G мрежи през 2019 г. Разработчикът но мобилни чипове Qualcomm обачe изрази увереност, че още до края на 2018 г. на пазара ще се появят 5G смартфони.

В интервю за Economic Times старши вицепрезидентът на Qualcomm Дурга Прасад Малади казва, че партньори на компанията планират да пуснат до края на текущата години умни телефони, способни да работят в мрежи от пето поколение (5G).

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *