7-8 години за излизане от кризата, и то не е сигурно

За възстановяването от кризата на България ще са нужни не по-малко от 7-8 години, и то при едно условие – ако страната ни тръгне към силен икономически растеж от 3-4% годишно, заяви доц. Боян Дуранкев,преподавател в УНСС пред БГНЕС.

„За серията от антикризисни мерки, които се дискутираха напоследък очаквам министър-председателят да вземе някакво решение, което да е по-меко в сравнение с предложените“, поясни той. В момента имаме четирима икономисти – барабанчици на кабинета, които всеки ден са в различни телевизии и в пресата и които разгласяват мерките, предвидени за приемане,удивлява се икономистът.

Големият въпрос е – върху кого ще паднат тежестите на тази криза и очевидно решенията са две: или върху обикновените, бедни данъкоплатци или върху богатите, които понатрупаха състояние в този преход,пита той. Видимо десницата, която управлява, предлага тежестите да се понесат от данъкоплатците – увеличаване на данъците, най-вече на ДДС, което ще рефлектира в крайните цени с повишаването им между 7-10%

.Това не означава, че мерките ще засегнат някои от банкерите, които получават заплати по 60-80 хил.лв. месечно, пояснява Дуранкев.

„Забележете, че кризата се поема от около 80% от българите, докато 15% ще бъдат силно печеливши и едва ли ще бъдат стреснати с данък върху яхтите“, казва той.

Не е ясно какъв ще бъде ефекта от дискутираните мерки, хаосът е пълен. В момента се намираме не на дъното, а в свободно падане и са големи рисковете не само да „постигнем“ гръцкия ефект, но даже и да го надминем, посочва доцентът. Тази прогноза, според него, се споделя от много икономисти, които твърдят, че кризата е системна за целия свят.

Нуриел Рубини, Джоузеф Стиглиц, Хазин твърдят, че кризата, може би, ще продължи дълго и ще се върнем на предишното равнище за не по-малко от 15-20 години. В България това като че ли се крие, може би, „пациентът“ не трябва да знае, че раковото образование, което има е много тежко,забелязва Дуранкев. Франция, Германия и Великобритания възприеха протекционистични мерки, които удариха българския износ.

Ние се ослушваме, а и ЕС няма единна антикризисна политика на този етап. Оставени сме поотделно да се спасяваме, но мерките на тези държави са за защита на тяхната икономика, докато у нас посоката е как да се вземат и последните стотинки от джоба на данъкоплатеца и как да вдигнем цените, за да напълним бюджета, разсъждава икономистът.

Доц.Боян Дуранкев настоява за друг вид мерки-подоходно прогресивно облагане на домакинствата, защото данък „лукс“ реално отменя плоския данък и твърди, че той не дал нужния ефект за икономиката.

Второ, трябва да се запушат държавните и общински „ями“, които поглъщат стотици хиляди, милиони…

Не на последно място – държавата да инициира действия като крупен инвеститор не само по отношение на пътища и жилища.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *