8 проблема, които Конгресът все още не може да разреши

Американското правителство победоносно се завърна на работа все едно трябва да му благодарят, че си е свършило работата.

Политиците в САЩ се поздравяват за излизането от бюджетната безизходица, започнала на 1 октомври, сякаш са постигнали нещо повече от това да орежат и без това слабия икономически растеж и да опетнят остатъците от репутацията на САЩ. Но ето още 8 проблема, които тепърва ще се влошават:

1. 14 милиона американци не могат да си намерят добра работа. Разбира се, компаниите наемат по няколко души на месец, но са склонни да го направят едва когато бизнесът потръгне, докато потребителите спестяват пари, очаквайки признаци, че положението се подобрява.

2. Данъчният закон остава неясен. Навремето имаше двупартийно съгласие, че данъчният закон е прекалено усложнен и несправедлив. Твърде малко хора си плащат данъците, съществуват вратички за счетоводителите на богатите и схема за данъците, налагани на корпорациите, която обезсърчава компаниите от инвестиции и набиране на персонал в САЩ.

3. Здравеопазването върви към несъстоятелност. Парите в сектора ще свършат до 2026 г., ако не се намалят разходите или не се намери нов източник на финансиране. Нужните промени в тази така важна за възрастните здравна програма ще отнемат години да бъдат прокарани в Конгреса, а след това най-вероятно ще бъдат въведени бавно и постепенно.

4. Социалното осигуряване остава недовършено. Скромни реформи, като намаляването на облагите за по-богатите пенсионери и по-решително вдигане на пенсионната възраст, ще укрепят програмата.

5. Америка продължава да се разпада. Поддържането на пътна мрежа, мостове, пристанища и други видове инфраструктура от първо качество беше приоритет и на двете политически фракции. Сега подобряването на инфраструктурата е цел изключително и само на демократите, но те обаче не виждат нужда да спечелят нужната им републиканска подкрепа.

6. Липсват имиграционни реформи. По-рано през тази година изглеждаше, че Конгресът може би наистина ще приеме нов закон, който да се справи с 11-те милиона нелегални имигранти в САЩ, да позволи на повече талантливи чужденци да влязат в страната и да накара имигрантите да плащат данъци, увеличавайки данъчните постъпления и стимулирайки икономическия растеж.

7. Никой не вярва на американското правителство. Американците не му вярват, чужденците също, дори и самите политици. Лесно е да си седиш вкъщи и да се оплакваш от правителството. Но когато избраните народни представители станат по-малко известни от наркоманизирани знаменитости, те не могат да управляват ефективно, икономиката се забавя и всички губят.

8. Нова бюджетна безизходица е неизбежна. Последното споразумение да се „разреши“ приближаващия крах на бюджета ще важи само още няколко месеца, тъй като новият краен срок за финансиране на правителството е насрочен за 15 януари 2014 г., а на 7 февруари – за вдигане на тавана на дълга. Съвсем скоро отново ще се проведе същата битка, която току що приключи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *