85% от българите подкрепят специални мерки за опазване на Черноморието

Над две трети от участниците в проучване са на мнение, че опазването на природата не пречи на развитието на икономиката

Отношението на българите към българското Черноморие е като към нещо, което се нуждае от спасяване – 85% от участниците в сондаж на „Галъп интернешънъл“ се съгласяват, че са нужни различни специални мерки, които да гарантират запазването на останалите незастроени места по Черноморието. Сред хората с по-високо образование и доходи подкрепата е още по-видима.

 

Агенцията е тествала няколко твърдения, които да проверят доколко действат наложени в обществото мнения, предубеждения или пък клишета.

Така например, експериментално е тестван вариант за забрана на строителството поне на километър зад плажната ивица – в местата, които все още не са застроени. Макар и да звучи по-крайно, този вариант събира 81% подкрепа, като при хората с висше образование тя преминава 90%.

 

Скоро лансираната управленска идея за екоплажове очевидно попада на благодатна почва, защото 89% споделят твърдението „Задължително е да има места за природосъобразен туризъм, където да не се строи“.

 

В същото време 15% смятат, че опазването на природата пречи на развитието на икономиката. Както може и да се очаква, делът на подобни отговори е по-висок в малки градове, където проблемът е по-близък. Две трети са на обратното мнение.

 

Подобна е картината и по отношение на твърдението „Организациите, занимаващи се с опазване на природата, са вредни за страната ни“. Над две трети не са съгласни, а 11% се съгласяват. И тук обаче в по-малките градове дяловете на негативно отношение към зелените организации е по-осезаема.

 

Това твърдение беше тествано заради набиращата скорост критика срещу различни природозащитни организации. Разбира се, тук се получават и много автоматични отговори, но като цяло идеята, че природозащитните организации пречат на развитието на страната, не е успяла да постигне широка гражданственост. На този етап българите очевидно не споделят обобщения в това отношение. В същото време обаче дяловете на критични отговори не са пренебрежимо малки и показват нарастващо значение на темата.

Българите по-скоро не подкрепят забрана за разполагане на палатки по плажовете, разкрива още сондажът. Твърдението „Разполагането на палатки по плажовете трябва да бъде забранено“ се подкрепя от 29%, а 40% са на обратното мнение. Младите и хората с по-високо образование са в по-голяма степен против.

 

Липсата на ярки различия в мненията на различни социални групи показва, че опазването на природата не се възприема като остро политическа тема. Подобни нагласи бяха отчетени и през 2012 г., когато „Галъп интернешънъл“ отново провери настроенията по тези въпроси.

Данните са от редовно изследване на „Галъп интернешънъл болкан”, проведено от 13 до 19 май 2016 г. сред 819 пълнолетни българи чрез пряко интервю. Максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3,5%.

 

 

investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *