95 % от българската индустрия произвежда с природен газ

Вече над 95 процента от предприятията в страната, които имат достъп до газоразпределителна инфраструктура, консумират природен газ, съобщават от пресцентъра на Овергаз.
Природният газ е най-добрата енергийна алтернатива за промишлеността и представителите на сектора масово са ориентирани към употребата на синьо гориво.
Причините са две – висока рентабилност на производството, заради ниската цена на газа и липсата на скъпи инвестиции за пречистващи инсталации.
Извън разпределителните мрежи за синьо гориво са едва 150 български предприятия. Голяма част от тях са кандидати-клиенти на „Овергаз“ по проекта „Виртуален газопровод“ – за доставка на компресиран природен газ.
На промишлеността се пада и основната консумация на природен газ в България. През 2007 година общото потребление на промишлените, обществено-административните и битовите консуматори е 3,408 милиарда кубически метра. 3,2 милиарда от тях потребява индустрията.
В момента газът за промишлени нужди струва 6.3 стотинки за киловатчас, газьолът е 25,1 стотинки на киловатчас, а 16.8 стотинки на киловатчас струва електроенергията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *