Alibaba навлиза и в Русия

Alibaba продължава разрастването си извън Китай, като компанията навлезе и в Русия. По информация на entrepreneur, компанията е създава съвместно дружество с руския милиардер Алишер Усманов, коойто притежава групата около Mail.ru.Alibaba навлиза и в Русия.

Резултат с изображение за алибаба

Партньорството ще бъде подкрепено и от руският суверенен фонд, както и телекомуникационната компания MegaFon, която притежава 10% от Mail.ru. Трите руски компании ще притежават 52% от капитала, докато 48% ще контролират от AliExpress Russia.

MegaFon ще разполага с най-голям дял от руските инвеститори – 24%, Mail.ru ще има 15% от новата компания, а инвестиционният фонд ще е с 13 на сто.

Президентът на Alibaba Group Майкъл Евънс сподели, че съвместното дружество е поредна крачка към стратегията на компанията за разрастване извън пределите на Китай. Китайският гигант има цел да обслужва по над 2 млрд. души годишно, информира profit.bg.

Плановете за Русия предвиждат пускането на онлайн магазин и маркетплейс платформа Tmall. Новата компания ще може да разчита както на 100-те милиона потребители, ползващи услугите на Mail.ru, така и на клиентите на мобилния оператор MegaFon, за да завземе все по-голям дял от онлайн търговията в страната.

Партньорството в Русия се очаква да придобие завършен вид в началото на 2019 г. и се оценява на около 2 млрд. долара.

Основана през 1999 г. от Ма Юн, по-известен като Джак Ма, тя предлага услуги за продажби на дребно и едро и сделки между частни лица чрез система от уебсайтове. С обем на продажбите над 3,7 милиарда долара (2015) Alibaba е сред най-големите компании в сектора в целия свят, макар основната част от дейността ѝ да е концентрирана в Китай.

 

  • Πрез 2002 г. Джаĸ Ma предлага дейността на Alibaba да бъде променена, за да може да ce конĸурира c ĸитайсĸия партньор на еВау – EachNet. Тогава ĸомпанията получава финансиране от ЅoftBank, за да отвори онлайн търговеца Taobao.
  • Две години по-ĸъсно 250 милиона потребители ползват услугите на Alibaba, ĸато поръчĸите на фирмата представляват 60% от всички онлайн покупки.
  • През 2005 г. Yahoo! придобива 43% от дяловете на дружеството, но на 18 септември 2012 г. Alibaba Group приключва обратното изкупуване на 20% от акциите, станали собственост на Yahoo!.
  • През ноември 2007 г. акциите са пуснати на Хонконгската фондова борса, но през 2012 г. компанията прави тяхното заличаване.
  • Към 31 март 2011 г. броят на регистрираните потребители превишава 65 милиона от 240 страни и региони.
  • През 2014 г. ĸорпорацията излиза на борсата в Hю Йорĸ, ĸъдето набира ĸапитал от 20 милиарда долара. Taĸa пазарният ѝ дял достига 231 милиарда долара.
  • За фисĸалната година, приĸлючила в ĸрая на март 2016 г., Alibaba отчита сделĸи през платформата ѝ за peĸордните 463 милиарда долара

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *