Alpha Bank взима вестниците „Дневник“ и „Капитал“

Това става ясно от справка в Търговския регистър.
Двете издания и всички активи на „Икономедиа“ са били заложени в средата на миналата година срещу два кредита в размер на 4,344 474.82 евро и 4,167 450 евро. Те е трябвало да бъдат погасени на 21 април 2014 г.
На 1 юли 2011 г. „Алфа банк“ АД и „Икономедиа“ АД са сключили договор за особен залог върху търговско предприятие. Според него при неизпълнение банката може да предяви претенции върху всички активи от заложеното имущество.
В споразумението между двете страни е записано още: „Залогододателят е длъжен в седемдневен срок от съобщението за пристъпване към изпълнение да предаде доброволно на банката или на посочено от нея лице всички активи включени в заложеното имущество“.
Сред ипотекираните вещи са марките „Капитал“, „Дневник“, „Хоремаг“, „Кариери“, „Строителство и градът“, техните уеб сайтове, офисът на „Икономедиа“, лаптопи, дигитални камери, мобилни телефони, гардероби, телевизори, автомобили и др. Заложена е и редакционната политика на всички издания, заедно със сайта за снимки Foton.bg.
„Икономедиа“ има 431 931 евро просрочени задължения (главница и лихви), които е трябвало да бъдат погасени към 25 септември тази година. Това не се е случило и сега банката пристъпва към изпълнение на особения залог, учреден в нейна полза.
По силата на договора за кредит за изпълнителен директор на „Икономедиа“ е назначен 39-годишният Пламен Божинов.
В уведомлението за неизпълнение и обявяване на предсрочна изискуемост, публикувано в Търговския регистър е посочено, че сумите подлежат на промяна. Също така става ясно, че получаването на каквито и да е плащания от страна на банката не означава, че тя ще се откаже от правото си да събере всякакви допълнителни суми.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *