American Express спря да издава карти в България

Кредитните карти American Express вече не се издават в България, след като ексклузивният им представител за страната – Пощенска банка – преустанови тази дейност от 14 февруари.

Вече издадените карти ще бъдат активни за разплащания и покупки до 14 юли тази година, но след тази дата ще бъдат деактивирани. На ползвателите се предлагат алтернативни продукти на други картови оператори – Visa и Mastercard. Пред „Капитал“ от Пощенска банка обясниха, че причина за промяната е в решение на American Express да преустанови съществуващи лицензионни споразумения в Европейския съюз. Банкови експерти коментират, че това е следствие от променените регулации, както и от засилената конкуренция в този бизнес.

Не само в България

Като единствен издател на картите American Express Gold, American Express Green и EuroLine American Express Пощенска банка предупреди за промяната в съобщение на сайта си, както и с индивидуални писма до ползвателите на трите продукта в България. Освен издаването на нови AmEx карти е спряно и преиздаването на изтичащите карти, става ясно от информацията на банката. Поддръжката на съществуващите ще продължи още четири месеца, след което ще бъде преустановена, като това ще стане не само в България, но и в „редица европейски страни“, пише на сайта на Пощенска банка. Експерт от банковите среди уточни, че преустановяването на дейността засяга Източна Европа, тъй като бизнесът на AmEx там е по-слабо развит.

„В момента не издаваме нови кредитни карти American Express от Пощенска банка, защото лансираме на пазара нова серия висок клас кредитни картови продукти, които приоритетно предлагаме на свои настоящи картодържатели. Това са т.нар. premium („черни“) карти с брандовете Visa и Mastercard, които в момента предлагаме на настоящите си клиенти на златен AmEx“, отговориха от банката на запитване от „Капитал“. Оттам допълниха, че постепенно всички карти American Express ще бъдат заменени от новата луксозна серия кредитни карти Mastercard от Пощенска банка: Mastercard World Premium, Mastercard Standard и Мastercard Cash. „Те ще предоставят на клиентите не само същите добри условия, но и допълнителни привилегии – специални награди и допълнителни предимства спрямо профила на клиента и типа карта – като concierge услуга („персонален асистент“) и достъп до ВИП салони на летища в страната и чужбина, безплатна застраховка при пътуване, гратисен период при теглене на пари в брой, бързи безконтактни разплащания, покупки на равни месечни вноски, участие в програма за лоялност „Моите награди“, с която се печелят бонус точки при всяка покупка, които лесно се обменят за парични награди“, посочват от Пощенска банка.

Картите на AmEx имат почитатели в България заради съпътстващите екстри като 55 дни безлихвен гратисен период, едновременно с това застраховки с високи лимити за ползвателя, безплатно репатриране на автомобил при ПТП, никакви допълнителни такси за обслужване. За разлика от другите й конкуренти, които се целят в обслужване на ежедневните транзакции, AmEx има статут на клубна карта за пътуване, тъй като притежателите й получават съдействие при проблеми в чужбина. За почитателите на тези екстри възможността да си извадят карта от друга държава и да я ползват навсякъде по света остава.

Ефект на новите регулации

На този етап не е ясно каква е причината за решението на Аmerican Express да прекрати лицензионните си споразумения в страните от Източна Европа, но е възможно това да е свързано с новите регулации в Европейския съюз, които влязоха в сила през миналата година и поставиха таван на начисляваните такси от доставчиците на картови услуги. Друга причина би могла да бъде засилената конкуренция от страна на другите компании, предлагащи картови транзакции.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Един коментар към “American Express спря да издава карти в България

 • 12.04.2017 на 16:09
  Permalink

  Да да, ама не :
  „Те ще предоставят на клиентите не само същите добри условия, но и допълнителни привилегии … “
  Като например ти натрисат застраховка и после се оказва, че всеки месец трябва да плащам нула цяло и нещо си там % от … ето тук е уловката – на мен ми се пада по 140 лв. всеки месец.
  И на мен в офиса, при получаването на картата, никой не ми каза за това. След като ми дръпнаха парите на 27 март, се зачетох по-добре в това какво са ми дали и като направих сметка всичко излезе точно до стотинка. И излезе, че за не плащам нищо за тази застраховка, трябва на 26 март да имам в картата повече пари от колкото са ми отпуснали.
  Има също промяна (естествено към по-лошо) в бонус точките – вече няма да дават по 2 точки на лев, ако си платил на чужд ПОС терминал – например в магазин „Х“ имат ПОС на Пощенска, но и на друга банка. Ако продавачката използва този на Пощенска, аз получавам 3 точки за лев, но ако тя вземе другия терминал – дават ми само 1 точка. И това пак никой не ти го казва – ако се усетиш – добре, ама ако не …
  И пак заради терминалите – има магазини с ПОС на ОББ или ДСК, които приемат АмЕх и си получавах по 2 точки, а сега ще ми дават по 1 точка. Естествено аз вече няма да ходя в тези магазини.
  После АмЕх беше 120 лв. тази е повече. И пак това го разбирам след като случайно го видях в 1 техен пдф файл.
  Има още минуси ама вече не ми се пише.
  Така, че банката ЛЪЖЕ, че новата карта е с по-добри условия. Новите условия са толкова лоши, че при първа възможност се махам от тях.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *