APEC: Световната криза може да бъде овладяна за 18 месеца

Страните от Организацията за азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (APEC) увериха света вчера, че световната финансова криза може да бъде овладяна за 18 месеца, но предоставиха малко подробности как очакват това да се случи или как техните правителства могат да помогнат, предава AП.
Икономиките в региона, който съставлява повече от половината от производствената мощ в света, също така поеха ангажимент по време на двудневна среща да не издигат нови протекционистки бариери за следващата година и да възобновят блокиралите преговори на Световната търговска организация.
Основното постижение на форума на APEC беше нарастващата подкрепа за декларацията от Вашингтон, направена миналия месец, според която големите икономики обещават да поддържат свободната търговия, независимо от натиска да предпазват местните индустрии.
Лидерите изразиха увереност, че кризата може да бъде овладяна до средата на 2010 г., въпреки че не се ангажираха с мерки извън тези, очертани на срещата на Г-20 във Вашингтон.
Убедени сме, че можем да се преборим с кризата в период от 18 месеца, се казва в изявление на лидерите.
Периодът съвпада с изчисленията на Международния валутен фонд, който прогнозира, че развитите икономики ще нараснат едва с 0.1% през 2009 г. и че светът ще излезе от кризата през следващата година.
Някои делегати и анализатори обаче са скептично настроени и смятат, че този е срок е по-скоро пожелателен, отколкото реален. Някои лидери дори се дистанцираха от подобна прогноза. Мексиканският президент Фелипе Калдерон описва периода по-скоро като приблизителна преценка, а не като прогноза.
Канадският министър-председател Стивън Харпър пък смята, че ангажирането с такъв период би било спекулативно.
Дан Прайс, който е съветник на Джордж Буш, от своя страна, заявява, че президентът на САЩ вярва, че световната икономика може да се оправи дори и по-бързо.
profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *