Apple изгражда два центъра за данни в Европа за 1,7 млрд. долара

Apple обяви план на стойност 1,7 млрд. долара за изграждане и експлоатация на два центъра за данни в Европа, всеки от които ще бъдат захранван само от възобновяема енергия, предава MarketWatch.

Съоръженията ще бъдат разположени в Голуей, Ирландия, и в Ютланд, Дания. Те ще захранват онлайн услугите на Apple, включително iTunes Store, App Store, iMessage и Siri, за клиентите в цяла Европа.

„Благодарен съм за продължаващия успех на Apple в Европа и съм горд, че нашите инвестиции подкрепят общностите в целия континент“, заяви Тим Кук, главен изпълнителен директор на американската компания. „Тази значителна нова инвестиция представлява най-големият проект на Apple в Европа към днешна дата. Ние сме развълнувани от възможността да разширяваме дейността ни, създавайки стотици работни места и въвеждайки в експлоатация нашата най-модерна дизайнерска сграда“, добави той.

Apple е отговорна за около 672 000 работни места в Европа, в това число 530 000, които са пряко свързани с развитието на приложения за iOS. От дебюта на App Store през 2008 г. разработчиците в цяла Европа са спечелили повече от 6,6 млрд. евро чрез продажбата на приложения по света.

На щат в компанията работят 18 300 души в 19 европейски страни. През миналата година Apple отчете постъпления от близо 7,8 млрд. евро.

Подобно на всички центрове за данни на Apple, новите съоръжения ще работят чрез изцяло чисти и възобновяеми енергийни източници от първия ден. От компанията също така посочиха, че ще работят с местни партньори за разработване на допълнителни проекти за възобновяема енергия от вятър или други източници за осигуряване на захранване в бъдеще.

Двата центъра за данни, всеки от които с площ от 166 000 кв. метра, се очаква да започнат да функционират през 2017 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *