Apple подготвя изнасяне на производство от Китай

Аpple разглежда възможността за преместване на 15 до 30% от производствения си капацитет от Китай в Югоизточна Азия. За целта американската компания подготвя преструктуриране на веригите си за доставки на компоненти, съобщи Nikkei Asian Review.Фаворитите за асемблиране на смартфони са Индия и Виетнам.

Apple оценява силната зависимост от производството си в Китай като голям риск (снимка: Apple)

Производителят на iPhone вече е поискал от доставчиците си да оценят влиянието на преместването върху разходите. Решението е взето, независимо как ще приключи търговският спор между Китай и САЩ.

Шефовете на Apple са преценили, че рисковете от това компанията да зависи силно от производството в Китай са твърде големи и дори нарастват. Ключови асемблатори на iPhone – компаниите Foxconn, Pegatron, Wistron, на MacBook – Quanta Computer, на iPad – Compal Electronics и на AirPod – Inventec, Luxshare-ICT и Goertek вече проучват възможности за производство извън Китай, информира technews.bg.

Разглежданите страни са Мексико, Индия, Виетнам, Индонезия и Малайзия. Сред фаворитите за производство на смартфони са Индия и Виетнам, твърди Nikkei, позовавайки се на източници, пожелали анонимност.

Миналата седмица Foxconn заяви, че разполага с достатъчно капацитет извън Китай, за да отговори на търсенето на Apple на американския пазар, ако компанията трябва да коригира производствените си линии.

В същото време американският президент Доналд Тръмп заплашва да наложи мита за още 300 млрд. долара върху вноса на китайски стои. Китай е ключов пазар за Apple, както и основен производствен център на нейните устройства.

Над 30 души от екипа на Apple за проучване на капиталовите разходи преговарят с доставчици и правителства за производствените планове на компанията. Предмет на разговорите са паричните стимули, с които те биха привлекли производството на Apple.

Не е определен краен срок за доставчиците да финализират своите бизнес предложения. Ще са необходими поне 18 месеца след избора на място, за да започне новото производство.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *