Apple поевтиня със $100 млрд. за две седмици

За две седмици Apple загуби капитализация, трупана в продължение на няколко месеца

Котировките на Apple продължават да падат, компанията загуби около 100 млрд. долара само за две седмици, а анализаторите са настроени скептично, според публикации в различни медии от последните дни.

От началото на ноември акциите на ИТ гиганта от Купертино губят стойност. Вчера те се търгуваха с около 13% по-евтино, отколкото в началото на месеца. В момента ценните книжа на Apple са нивото си от края на юли.

Данните сочат, че за две седмици компанията, ръководена от Тим Кук, е загубила капитализация, натрупвана в продължение на няколко месеца. Пазарната стойност на Apple сега е 912 млрд. долара, докато в началото на ноември надвишаваше 1 трлн. долара, информира technews.bg.

Инвеститорите не дават положителни прогнози за акциите Apple. Така например, инвестиционната банка Goldman Sachs понижи прогнозата си за приходите на компанията с 3,5% и прогнозата за цената на акциите от 222 до 209 долара.

При представяне на резултатите си за последното тримесечие Apple обяви, че вече няма да разкрива данни за броя на продадените айфони във финансовите си отчети – новина, която подсказва, че няма ръст в продажбите, и едва ли се нрави на инвеститорите.

Патентната война между Apple и Qualcomm вече доведе до крайно обтягане на отношенията между двете компании и предизвика скъсването на всякакви търговски връзки. Именно поради тази причина компанията от Купертино прибягна до модеми на Intel за последните си модели iPhone, които бяха представени през септември. В крайна сметка обаче хората на Тим Кук очевидно търсят друго решение. Според източници на Bloomberg Apple са публикували вече 10 обяви за набиране на инженери за дизайн на чипове в Сан Диего, където е централата на Qualcomm.

Това е първият случай в историята, в който компанията набира публично такива служители в Южна Калифорния. Сред търсените позиции са специалисти по изкуствен интелект и експерти в областта на модемите. Именно това навежда на мисълта, че Apple търси различно от досегашното решение и е доста вероятно да прибегне до собствени разработки на модеми в бъдещите си модели и така допълнително да намали зависимостта от външни доставчици. Към момента Apple произвежда собствени безжични реш

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *