AstraZeneca ще достави на ЕС 400 милиона дози ваксина срещу коронавируса

Британската фармацевтична компания AstraZeneca е подписала договор с Италия, Германия, Франция и Нидерландия за осигуряване на ваксина срещу новия коронавирус, като доставките ще започнат до края на 2020 година, предаде „Ройтерс“.

Снимка: iStock

Договорът е за до 400 милиона дози от ваксината, разработена от Оксфордския университет. От AstraZeneca добавят, че търсят начини да увеличат производството, за да бъде тя достъпна бързо и масово, информира infostock.bg.

Италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца коментира, че изследванията с ваксината са напреднали и тя се очаква да е готова в края на есента.

AstraZeneca, Gilead merger would be the biggest in the pharma history

На британската фармацевтична компания са поръчани 2 милиарда дози в световен мащаб, включително от сделка с американското правителство на стойност 1.2 млрд. долара.

Все още няма одобрена ваксина или лечение за Covid-19, но много страни по света вече са сключили сделки, за да си ги осигурят, когато са готови.

Corrupt Propositions: AstraZeneca and the Coronavirus Vaccine ...
Европейската комисия е получила мандат от правителствата на блока вчера да договори закупуването и на други обещаващи ваксини, но не е ясно дали ще има достатъчно средства за това.

По данни на Световната банка населението на ЕС е 447 млн. души, като споразумението предвижда доставката на ваксина за всички страни-членки на ЕС, веднага щом тя бъде открита.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *