Audi пуска сериен електромобил Е-Tron

 

Снимки: корпоративен сайт на Audi

Audi ще представи на специално събитие в Сан Франциско на 18 септември, преди откриването в града на най-големия автосалон в САЩ, своя първи сериен електромобил от типа кросоувър E-Tron, който ще бъде пряк конкурент на електромобила на Tesla Model X.  Audi пуска сериен електромобил Е-Tron.

Цената на немската кола на европейския пазар ще бъде 80 000 евро и ще се продава от края на 2018 г., а на пазара в САЩ ще се появи идната пролет, като прогнозната цена варира от 75 000 до 86 700 долара, в зависимост от това дали ще бъдат въведени вносни мита за автомобили, произведени в Европа, съобщи CNN.

За първи път Audi обяви своето намерение да разработи сериен електромобил на автосалона във Франкфурт през 2015 година, показвайки работен модел на Audi E-Tron Quattro. От тогава много неща се промениха, кзват от германската компания. Това е първият от трите нови електрически автомобила, които Audi ще представи през следващите няколко години. Германският производител на луксозни автомобили, който е част от Volkswagen Group, обяви също така, че ще си партнира с Amazon, за да се справи по-бързо с инсталирането на домашни зарядни станции за купувачите на E-Tron.

Серийният елекрически SUV е изграден върху платформата MLB Evo. Дължината му е 4.091 метра, широчината е 1.935 метра, височината е 1.616 метра, а междуосието е 2.928 метра. Електроическият кросоувър на Audi е близък по параметри с дебютиралия преди няколко седмици „зелен“ Mercedes-Benz EQC (4.761/1.884/1.624 метра и междуосие – 2.873 метра). Коефициент на аеродинамично съпротивление на Е-Тron – 0,28 срещу 0,34 за Audi Q8 (за „зеления„ Mercedes този показател все още не е обявен).

E-Tron се задвижва от два асинхронни електрически двигателя, по един на всяка ос. Общата мощност на автомобила е 408 конски се ускорява до 100 км за около 6 секунди.

Енергийното потребление на акумулаторната батерия на Audi E-Tron е 95 kWh и при едно зареждане може да измине до 400 км. Батерията на електрическата кола може да бъде зареждана както от обикновената домакинска мрежа, така и от трифазна. В първия случай пълното зареждане ще отнеме повече от 20 часа, а при втория – около осем и половина, информира infostock.bg.

Audi Е-Tron е третият електрически кросоувър от премиум марките, появили се през 2018 г. През март Jaguar показа I-Pace, а през август Mercedes разсекретени EQC. И трите електромобила ще се конкурират с Tesla Model X, който се продава от 2016 г.

До 2025 година Audi ще разшири гамата си от електрически модели с общо 12 вида електромобили. След кросоувъра Audi Е-Tron, ще се появи хечбек Audi е-Tron, а след това компанията ще произвежда електрически превозни средства от различни класове, за да покрива всички видове автомобили.

Audi уточняват за CNN, че новата платформа на MLB Evo, разработена от Volkswagen, ще бъде в основата на повечето предстоящите електромобили. Някои модели обаче ще бъдат изградени на платформата на електрическите автомобили на Porsche.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *