BG40 не успя да се пребори за рекорд, спад за Петрол и тютюневите акции

Само ден, след като остана на 0,03 пункта под рекордната си стойност от 142,45 пункта, постигната на 19 януари, широкият индикатор се понижи с 0,25 пункта, или 0,18 на сто, до 142,17 пункта. Понижаващите и повишаващите се позиции бяха с равен брой – 15, а седем емисии останаха без изменения в средната си цена спрямо вчера. Акциите на Централна кооперативна банка, Българска телекомуникационна компания и Хидравлични елементи и системи не бяха търгувани днес.

Акциите на Петрол АД поевтиняха с 0,28 на сто до средна цена от 3,61 лв. по време на днешната търговска сесия, докато тези на Благоевград-БТ и Булгартабак-холдинг загубиха съответно 0,31 и 0,21% до 95,01 и 28,59 лв. Така те бяха в основата на понижението на SOFIX, загубил 1,07 пункта, или 0,12 на сто, до 871,94 пункта.

Книжата на застрахователните дружества приключиха борсовата сесия на разнопосочни нива, като ЗПАД Булстрад и ЗД Евро инс АД добавиха съответно 4,72 и 1,09 на сто до 52,36 и 3,70 лв., докато ДЗИ АД загуби 0,19% от пазарната си капитализация до 90,64 лв. за акция.

„След като пазарът асимилира информацията от годишните отчети на публичните дружества, пазарът се води от очакванията си за бъдещото развитие на публичните дружества. Увеличените обеми през последните няколко борсови сесии бяха постигнати след излизането като купувачи на няколко от големите играчи на пазара – банки и инвестиционни посредници. Видно е ориентирането на пазара към няколко позиции, включени в широкия индекс BG40: KREM, SFARM, NEOH, ODES, DZI. Изброените дружества са представители на реалния сектор на икономиката. Повечето от посочените са на нива, близки до историческите си максимуми, като при настоящия интерес от пазара е много вероятно покачването на цените им да продължи,” каза за Investor.bg Даниел Димитров от ИП Реал Финанс АД.

“Същевременно новите акции от увеличението на капитала на Централна кооперативна банка АД не предизвикаха очаквания спад в цената, който би довел до спад в индексите. Най-ликвидните позиции на пазара – холдинговите дружества, отбелязват леко покачване, предизвикано от засилени покупки, но и съпроводено с продажби на текущите нива. На дневен ред обаче стои въпросът „Как ще се отрази птичият грип върху българските курорти?“ – Албена, Златни Пясъци, Слънчев бряг, Пампорово, Слънчев ден, Ривиера. Повечето от тези дружества участват в определянето на индекса и е възможно да бъдат повлияни негативно от продължаващите случаи на намерени птици, умрели от птичи грип. Вследствие на тези фактори, моите очаквания са за покачване на широкия борсов индекс при обеми, близки до текущите. Движеща сила за това покачване ще бъде реалният сектор на икономиката. Пазарът ще бъде с повишено внимание върху туристическите дружества, които могат да повлекат индекса надолу,” допълни брокерът.

Сред най-ликвидните холдингови дружества днес бяха Индустриален Холдинг България и Доверие Обединен Холдинг, чиито книжа поскъпнаха с 0,25 и 1,84 на сто до 4,00 и 3,84 лв., докато акциите на Албена Инвест Холдинг и Холдинг Кооп-Юг се понижиха с 0,13 и 6,83 до 14,87 лв. и 3,00 лв. за брой.

С 1,18 на сто поскъпнаха днес книжата на Кремиковци АД до средна цена от 18,93 лв., като сделки бяха сключени и на ниво от 19,05 лв., докато при обем от над 42 хил. броя акциите на Българска роза – Севтополис намалиха средната си цена с 1,85 процента до 6,37 лв.

На положителна територия днес приключиха компенсаторните инструменти, като най-голям ръст отчетоха жилищните компенсаторни записи, добавили 0,76 на сто до 66,50 процента от номинала. Поименните компенсационни бонове добавиха 0,35 на сто до 66,63 процента, а компенсаторните записи – 0,02% до 66,49 процента от номинала.

По време на днешната сесия бяха сключени 785 сделки, или със 8 по-малко от вчера. Оборотът на БФБ възлезе на 3,217 млн. лв., в сравнение с вчерашния от 1,693 млн. лв.

Кристиян Костов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *