Blockchain технологията в правото

Преди няколко месеца се случи така, че присъствах на една голяма конференция, посветена наBITCOIN, която се проведе в София в рамките на два дни. Всъщност това не се случи просто ей така, ами поради факта, че от известно време работех по проект, който изследва именно възможността за разработване на нова монетарна система, интегрираща разнообразни информационни технологии. Реших да отделя съответните пари и време, за да посетя събитието с цел да се запозная с хората, които се интересуват отBITCOINв България. В това си желание се запознах сЯсен Янков, който се оказа съосновател на компания, която изгражда платформа за peer-to-peer заеми с Bitcoin.Ясен едва ли ме помни, но аз помня нещо, което той ми каза – “Знаеш ли, че Blockchain технологията може да замени нотариусите?”.Аз просто кимах с глава в неуспешен опит да прикрия невежеството си по темата, но няколко месеца след това, леко помъдрял, се замислих над думите му и открих, че той всъщност е много прав.

Какво представлява Blockchain-а?

Хората, които използватBITCOINкато форма за разплащане, обикновено ще кажат, че това е революционна монетарна система. Това може и да е така, но за мен лично има нещо още по-ценно в Bitcoin, а именно начинът, по който информацията за платежната система се организира като технология или така наречения Blockchain. Това е нещо като публичен регистър на всички транзакции с Bitcoin по света. Завършените транзакции се групират в блокове от данни, които от своя страна се подреждат във верига по хронологичен ред. Тази верига съдържа информация за всяка една транзакция с Bitcoin. Истински полезното е, че всеки, който използва Bitcoin, има и копие на веригата. Без да претендирам за особена точност, ще кажа, че тази технология всъщност е един децентрализиран регистър на всичко, което се случва в платежната система с тази валута.

А какво общо има това с правото?

ОК, нека си представим, чеискаш дапродадеш свой имот. Ако си го правил, знаеш, че не е толкова лесно.Необходимо е да отидеш при нотариус, заедно със своя купувач, и да представиш документи, които удостоверяват, че си собственик на имота и още една камара други факти. На следващо място двете страни трябва да изразите волята си да извършите сделка, а нотариусът ще отрази тази воля в нотариален акт. После продажбата ще бъде вписана в имотния регистър.

Да започнем отзад напред. Какво представлява имотният регистър. Това е една структура от данни, която би трябвало да съдържа всякасделка с недвижим имот, която се сключва в България. Той се управлява централизирано от Агенция по вписванията. Напълно постижимо е със сега съществуващата технология имотният регистър да бъде трансформиран в Blockchain, който да съдържа необходимата информация за това какво се случва с всеки конкретен недвижим имот – кой е настоящият собственик и как той е получил имота.

Следващата стъпка е да се даде достъп на всеки до имотния регистър. Не става въпрос за достъп като в момента – опосреден чрез Агенция по вписванията, ами напълно активен достъп с възможност да се инициира допълване на информация чрез сделки. Когато ти и твоят купувач се договорите за продажбата на имота, сделката ще бъде записана директно в Blockchain-а от вас. За да се случи това е необходимо единствено информация за имота и за страните.

Звучи сложно, но всъщност не е. Когато искаш да сключиш сделка, нотариусът трябва да установи по документи, че си собственик и че имаш право да продаваш имота. Също така той трябва да констатира, че и ти, и купувачът искате сделката да се случи и накрая да направи тази сделка част от съществуващата информация в правната система. Когато необходимата информация за това е в единен регистър и всеки от нас има динамично (непрекъснато актуализиращо се) копие от него, няма нужда тази информация да се установява и записва от някого. Ти реално можеш да продадеш имота си, единствено ако в регистъра си записан като собственик. Спродажбатапък твоят купувач вече бива записан като новия собственик и тази информация става част от всички копия на регистъра.

Всъщност информацията в правото е навсякъде. Тя е в твоите лични документи, в дипломата ти за придобито образование, в актуалното състояние на твоята фирма, в свидетелството за регистрация на колата ти, в договора с мобилния ти оператор и дори в общите условия на Advokatami, с които ти в момента си обвързан (хвърли им един поглед, постарахме се да бъдат точни и ясни за всички.) Ако тази информация бъде структурирана в удобен за работа вид и бъде предоставена на всеки от нас, това ще доведе до истинска революция в правото. Всъщност не революция, ами еволюция, тъй като в правната система нещата се променят бавно и трудно.Някои от промените вече са започнали. Останалите със сигурност ще ги последват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *