Bloomberg: Фед може да намали лихвите и остави вратата отворена за по-нататъшни действия

Федералният резерв най-вероятно ще понижи референтната лихва днес поставяйки основа за допълнителни понижения с цел предотвратяване на изпадането на американската икономика в рецесия.

Органът вземаш решението за това, FOMC, ще избягва реториката, която използваше след последната си среща през ноември, а именно, че рисковете от забавянето на икономическия растеж и инфлация са балансирани. Така членовете на комитета се излагат на критика, че не зачитат големината на риска, който кредитната криза поставя върху икономическия растеж.

„В обши линии те се опитаха да начертаят отграничителна линия използвайки изказаване от рода „балансирани рискове за растежа и инфлацията”, но се реалността е друга”, казва Кийт Хембър, който е работел във Федералния резерв, а сега е главен икономист в FAF Advisors INC. Minneapolis, фирма управляваща активи в размер на 105 млрд. долара.

Управителят на Фед Бен Бернанки се опитва да маневрира между вече тригодишна рецесия в жилищния пазар и в същото време скок в разходите по обслужване на кредити за фирми и домакинства. Според 113 от общо 123 запитани от Bloomberg News икономисти, референтната лихва ще бъде понижена с 0.25% до 4.50%. Седмина очакват понижение с 0.50%, а трима очакват лихвите да останат непроменени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *