Brexit не вълнува много икономиките в Африка, Изтока и страните от ОНД

Вотът на британците за напускане на Европейския съюз ще навреди на икономиките на Великобритания и на останалите страни – членки на ЕС, по-специално Ирландия, но едва ли ще окаже сериозен негативен ефект на страните от Северна Африка, Близкият изток и водената от Русия Общност на независимите държави /ОНД/.

Това показва направеното експертно проучване на института Ifo.  Според резултатите от изследването на немския институт, проведено сред 762 икономически експерти от 112 страни, краткосрочният негативен ефект от Brexit ще бъде почувстван най-силно от 15 страни – членки на ЕС: Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Люксембург, Холандия, Португалия, Испания, Швеция и самата Великобритания. В средносрочен план (в рамките на три до пет години) обаче се очаква Brexit да служи като спирачка за икономическия растеж на всички страни – членки на Европейския съюз, отбеляза институтът Ifo.

За страните от Британската общност (извън Великобритания) се очакват по-слаби негативни последици както в краткосрочен, така и в средносрочен план, добави базираният в Мюнхен институт.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *