Citigroup прогнозират 31-процентов скок на европейските акции за тази година

Европейските акции и сега се радват на най-силния си старт на годината от над две десетилетия. Но Citigroup Inc твърдят, че има още потенциал за повишения.

Европейските акции ще поскъпнат с още 14% тази година, казва Джонатан Стъбс, директорът на анализаторите на банката за фондовите борси в Европа и Обединеното кралство. Citigroup повиши прогнозата си за 2015 за европейския борсов индекс Stoxx Europe 600 от 400 на 450 пункта.

От началото на годината индексът отчита повишение от 15%, до седемгодишен връх.

Увеличените мерки за стимулиране на икономиката от ЕЦБ, подобренията в икономическите данни и постигането на сделката между Гърция и кредиторите й бяха в основата на тези ръстове.

Ако индексът приключи годината на 450 пункта, то това ще е скок от 31% спрямо нивото на което той завърши 2014 и би било най-силното му годишно представяне от 1999. Прогнозата на Citigroup е, че Stoxx 600 ще достигне 550 пункта до края на 2016.

„Европа стана позитивната история в новините”, пише екипът на Стъбс – „В изкуствения свят на количественото облекчаване, защо акциите трябва да са единственият клас актив, който да се търгува около някаква справедлива мярка? Не смятаме, че това ще продължи дълго”.

Stoxx 600 се търгува над 10-годишното си средно ниво при съотношението цена/печалба, като в момента то е 16.7 пъти.

„Въпреки това, акциите са атрактивни, като се отчете потенциалният растеж на печалбите и дивидентите, а количественото облекчаване примамва инвеститорите от облигациите към по-рискови активи”, пише екипът на Стъбс.

При най-оптимистичния сценарий, Stoxx 600 може да скочи с 69% от нивото на затваряне от вчера, до 667 пункта догодина. При най-песимистичният, прогнозата на банката е за ръст от „само 14%”, до 448 пункта догодина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *