Deutsche Bank: Втората вълна от коронавирус ще отслаби позициите на долара

Валутните пазари са изправени пред множество предизвикателства на фона на опасенията от потенциална втора вълна от случаи на коронавирус в света. Това заяви Саймър Гоел, главен макро стратег в Deutsche Bank, цитиран от CNBC.

Снимка: iStock

„При потенциално възобновяване на случаите от коронавирус, американският долар ще отслаби позициите си спрямо повечето си конкуренти на развитите пазари, вероятно и тези спрямо Китай“, казва Гоел.

Коментарите му дойдоха, след като САЩ съобщиха за ръст в броя на случаите с коронавирус . Повече от 30 000 нови случая са регистрирани през уикенда – най-високия брой от 1 май насам, сочат данни на университета Джонс Хопкинс.

Why It's Time to Bail Out of Deutsche Bank - Barron's

Междувременно Стивън Роуч, старши сътрудник на Йейлския университет и бивш председател на Morgan Stanley посочи, че ерата на щатския долар може да приключи и прогнозира скорошно намаляване на валутата от 35% спрямо основните си конкуренти, позовавайки се на увеличаване на дефицита на страната и намаляващите спестявания.

Преподавателят каза, че възходът на Китай и отделянето на САЩ от нейните търговски партньори поставя началото на драстично отслабване на американската валута през следващите няколко години, което вероятно ще сложи край на върховенството на паричната единица като световна резервна валута.

Дойче банк с опасения за по-слаб долар | Varchev Finance

„Доларът ще падне много, много рязко“, каза Роуч. Коментарите на Роуч са подобни на тези, които той направи през миналата седмица, когато заяви, че „ерата на прекомерната привилегия на щатския долар приключва“.

Икономистът каза, че американската икономика вече е „стресирана“ от въздействието на пандемията COVID-19 и предположи, че рецесията, която обхвана САЩ през февруари на фона на кризата в общественото здраве, само ще засили неволите на долара.

Финансовият експерт каза, че останалата част от „света има сериозни съмнения относно някога широко приетата презумпция за американската изключителност“.

Роуч заяви, че фискалният дефицит на САЩ, след като правителството изразходва трилиони долари в опит да смекчи вредата от COVID-19, може само да влоши нещата за долара. Роуч смята, че китайският юан може да спечели все по-голяма популярност сред инвеститорите, тъй като Пекин преминава фаза на структурните реформи, които биха могли да изместят тежката производствена икономика към фокусирана върху услугите такава.

Deutsche Bank отпуснала на Тръмп заеми в размер на 2 млрд. долара ...

Роуч твърди, че макар по-слаб долар, да е понякога облагодетелстван от президента Доналд Тръмп, за да се възползва САЩ от по-голям износ в краткосрочен план, това ще се окаже проблематично в по-дългосрочен план.

По-слаб долар би имал отражение върху активите и борсата, включително Dow Jones Industrial Average, S&P 500, като повечето дългове са деноминирани в долари. Освен това по-голямата част от трансграничното финансиране и международната търговия се извършват в долари.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *