Deutsche Borse повиши предлаганата цена за Euronext

Битката за контрол над световните фондови борси отбеляза драматичен обрат днес, след като Deutsche Borse повиши предлаганата цена за паневропейската фондова борса Euronext до ?8.62 млрд., надвишавайки по този начин вчерашната оферта на New York Stock Exchange на стойност ?8 млрд. Ревизираната германска оферта оценява Euronext на ?76.60 за акция.

Битката за контрол над световните фондови борси отбеляза драматичен обрат днес, след като Deutsche Borse повиши предлаганата цена за паневропейската фондова борса Euronext до ?8.62 млрд., надвишавайки по този начин вчерашната оферта на New York Stock Exchange на стойност ?8 млрд., съобщи британският сайт Thisismoney.co.uk.

Новата оферта е базирана на цената на затваряне на акциите на Euronext вчера и е отправена рано тази сутрин, след като бордът на Euronext заяви, че предпочита предложеното сливане с NYSE.

Ревизираната германска оферта оценява Euronext на ?76.60 за акция, а NYSE – на ?71 за дял. Сега Deutsche Borse предлага на акционерите на Euronext 0,68 акции в новото съвместно холдингово дружество за всяка притежавана акция на Euronext, плюс ?7.72 в брой.

От Euronext обаче се чу коментар, че „офертата не е това, което изглежда“.

Все пак председателят на надзорния съвет Хеселс ще я представи подробно на акционерите днес по време на годишната среща в Амстердам.

Рано днес се очакваше ръководството на Euronext да призове акционерите да подкрепят офертата на стойност ?8 млрд. ($10.23 млрд.), отправена от NYSE Group Inc. – собственик на Нюйоркската фондова борса (NYSE), която беше предпочитана от паневропейската борса пред конкурентното предложение от Deutsche Boerse, предаде агенция Reuters.

В последните дни Euronext, която е под натиск от страна на някои акционери за представяне на оферта за сделка, притисна Deutsche Boerse и NYSE да побързат с предложенията си преди срещата на акционерите днес с начало 8:00 GMT. Ще бъдат изслушани мнения на инвеститори, преди Euronext да отправи финални препоръки на бъдеща извънредна среща.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *