EК подготвя нов единен регулатор на капиталовите пазари

Европейската комисия (ЕК), в лицето на комисаря по финансовата стабилност Джонатан Хил, се готви да публикува през февруари т.нар. „Зелена книга“, в която ще бъде представена дългоочакваната идея за създаване на нов супер регулатор на капиталовите пазари. Някои от по-големите държави членки на Европейския съюз (ЕС) обаче вече изразиха възраженията си за плана, пише WBP Online.

Опасенията идват точно от най-големия пазар на ценни книжа в ЕС – в Лондон, където инвеститорите са на мнение, че всяко предложение за мощен надзорен регулатор на Лондонското сити може да даде тласък на евроскептиците в навечерието на британските избори през май.

Според Немат Шафик, заместник-гуверньор на Английската централна банка, проблемите в сектора не са предимно институционални, следователно няма нужда от нов регулатор.

Франция и Германия също се противопоставят на идеята.

„Смятате ли, че правомощията на европейските надзорни органи(националните органи, които контролират сектора – бел. ред.)осигуряват достатъчен последователен надзор? Какви допълнителни мерки, свързани с националния или европейския надзор съществено ще допринесат за развитието на капиталовите пазари?“, се посочва в „Зелената книга“ според анонимни представители на ЕК.

В документа също така се казва, че изпълнителната власт на ЕС „ще се консултира през 2015 г. за основата и формата на единната рамка и ще представи редица политически решения, за да се постигне по-голяма интеграция на пазарите на облигации“.

Въпреки това Оливие Герсан, старши служител в дирекцията за капиталовите пазари към ЕС, се изказа двусмислено по повод твърденията за създаването на нов регулатор. „Разбира се, в някакъв момент в развитието на капиталовите пазари в Европа надзорните въпроси ще изскачат. Честно казано, ние сме далеч от този момент“, изтъкна той.

Очаква се документът да предложи хармонизиране на пазара на облигации с покритие, секюритизация и създаване на единен счетоводен стандарт за по-малките компании. Новият план също така следва да направи по-лесно набирането на средства чрез пазарите, а не посредством банките.

Конкретното предложение е планирано да бъде публикувано в края на лятото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *