eBag.bg увеличава капитала си с 1.8 млн. лв.

Иван Александров: Целта ни за 2019 г. е разширяване на портфолиото от продукти и постигане на оборот от 12 милиона лева

Иван Александров: Целта ни за 2019 г. е разширяване на портфолиото от продукти и постигане на оборот от 12 милиона лева

© Анелия Николова

Компанията, която управлява българския онлайн търговец eBag.bg, увеличава капитала си с 1.871 млн. лв., в резултат на което в нея влиза нов акционер – фирмата на създателите на „Изи кредит“, а двама от старите инвеститори увеличават дела си срещу конвертиране на дълг.eBag.bg увеличава капитала си с 1.8 млн. лв.

„Средствата са предвидени за развитие на интернет платформата ни, която управлява целия бизнес, за инвестиции в маркетинг, покупка на бусове и увеличаване капацитета на склада ни“, каза за „Капитал“ Иван Александров, основател и изпълнителен директор на eBag, информира capital.bg.

Увеличението на капитала става през „Кънвиниънс“ АД, чрез което онлайн търговецът оперира. Дружеството емитира 6 250 акции от клас А на цена 96 лева и 10 914 привилегировани акции от клас Б на цена от 116.48 лева на акция, става ясно от документи в Търговския регистър.

Промяна в акционерните дялове

След увеличението на капитала Иван Александров остава мажоритарен собственик, но с по-нисък дял – 64% дял, досегашният акционер Ивайло Харалампиев е с 3%, а другият – „Ейч Ар Кепитъл“ (на Христо Георгиев Христов и Радосвет Крумов Радев), увеличава дела си до 16.75% срещу непарична вноска, представляваща вземане по договор за заем от 600 хил. лв. от 3 август 2018 г.eBag.bg увеличава капитала си с 1.8 млн. лв..

Фондът за рискови инвестиции в стартиращи компании Eleven, който през ноември миналата година инвестира 200 хил. евро в eBag.bg, придобива 5.25% дял в онлайн търговеца срещу тази сума.

Сега парична вноска прави единствено най-новият акционер – „Лусънт инвестмънтс“ на създателите на компанията за бързи заеми „Изи кредит“ Неделчо Спасов и Станимир Василев. Те стават собственици на 11% от акциите на „Кънвиниънс“, след като купуват 7388 акции за общо 860.5 хил. лв.

Две раздели през 2018

eBag.bg започва бизнеса си през май 2015 с помощта на ключов партньор – българската верига „Фантастико“. По време на сътрудничеството онлайн магазинът ползва складовете на търговската верига. Договорите с доставчиците, както и пакетирането на стоките, поръчани чрез интернет платформата, се извършват от екип на „Фантастико“. Задължение на eBag са маркетингът, връзката с клиента, логистиката и доставката на поръчките до дома на клиента, рекламата.

През август миналата година обаче „Кънвиниънс“ се раздели с „Фантастико“. Тогава Иван Александров коментира за „Капитал“, че след водени разговори партньорите стигнали до решение, че най-добре и за двете страни е всяка да продължи самостоятелно. Александров посочи, че в раздялата няма нищо пикантно и че eBag.bg остава в отлични отношения с „Фантастико“, откъдето получава пълно съдействие.

Предпоставка за обособяването на онлайн търговеца бе новата складова база от 3000 кв.м – миналата година дружеството инвестира над 1 млн. лева в наемането и оборудването й, както и в софтуер, стоки, логистика, хора.

През лятото на 2018 Иван Александров се раздели не само с „Фантастико“, но и с част от съдружниците си в eBag. През януари 2017 г. като миноритарни собственици в „Кънвиниънс“ влязоха „Нова броудкастинг груп“ и свързаната с нея „Нет инфо“ с по 10% дялово участие. Александров обаче изкупи обратно техния дял и стана притежател на 96% от капитала на дружеството, а останалите 4% бяха на Ивайло Александров Караманолев, който отговаря за технологичната част на бизнеса на eBag.

След раздялата

Привличането на нови акционери намали дела на двамата Александров и Караманолев, но осигури на компанията финансов ресурс за развитието й. Заради новия бизнес модел, който изисква и самостоятелни договори с много доставчици, дружеството увеличи броя на заетите – от четирима през 2015 г. те нарастват до 15 през 2016 г. и над 30 – през 2017 г., а сега вече са 60.eBag.bg увеличава капитала си с 1.8 млн. лв..

„eBag.bg изпълнява около 300 поръчки среднодневно и държи около 60% от онлайн пазара на хранителни продукти и бързооборотни стоки в София“, уточни Иван Александров. Портфолиото на онлайн търговеца включва над 12 000 бързооборотни стоки, аптечни продукти и др. Компанията работи с над 150 доставчици и дава възможност на фирми партньори да предлагат на интернет платформата собствени изделия (marketplace).

„За 2018 г. общите приходи на „Кънвиниънс“ растат с 32% до близо 5 млн. лева, а загубата (по предварителни данни) намалява от 651 хил. лева през 2017 до 63 хил. лв.“, съобщи за „Капитал“ Иван Александров. „Целта ни за 2019 г. е разширяване на портфолиото от продукти и постигане на оборот от 12 милиона лева“, уточни още той.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *