Facebook вече порасна

По този начин започна спадът в музикалната социална мрежа MySpace, а и бивши звезди в областта на социалните медии като Friendster или VZ също могат да разкажат доста по темата. Ако младите хора стоят настрана, всяка социална мрежа може да залезе доста бързо. Това все още не може да се каже за Facebook, но първите признаци са налице, както заявиха мениджърите по време на дискусията с анализаторите след представянето на отлични данни за тримесечието в сряда. A след приключването на сесията цената на акциите експлодираха с почти 15 на сто до над 55 долара за брой и след това за минути се върнаха на началната си база. Сега мотото е – да почакаме малко, пише в своя материал Bloomberg.

Слухове винаги имаше, но и при представянето на резултатите от последното тримесечие Марк Зукърбърг разся всякакви притеснения. Няма никакви признаци на умора към Facebook сред подрастващите в САЩ, настоява той .

В сряда обаче по темата имаше по-различно мнение. Главният финансов директор Дейвид Еберсман се опита да съобщи няколко данни възможно най-небрежно. Като цяло било трудно да се измери активността на тийнейджърите, отбеляза той в разговора си с анализаторите. Много от тях не разкривали действителната си възраст. Но все пак в компанията са се опитали да разработят методи за измерване. И какво показват те – лек спад в ежедневната активност във Facebook сред младите юноши на САЩ. Независимо от това Еберсман се опита да успокои анализаторите, че използването от тийнейджърите общо остава „почти непроменено“ спрямо второто тримесечие и проникването на младежкия пазар е „напълно“. Освен това статистическата значимост на тези данни била „съмнителна“. Но защо тогава я спомена? Именно това беше моментът, в който настроението се преобърна и Wall Street натисна паник бутона.

Защото към всичко това можеше да добавим още нещо – впечатляващият ръст в продажбите на реклама, и по-специално на мобилната реклама, се дължи до голяма степен на разширяване на рекламата на потребител. С други думи, всеки потребител е виждал все повече и повече реклами. В потока със съобщения „News Feed“ всяко пето съобщение не е от приятели, а е платено. Това, поне според Еберсман, няма да продължи и през 2014 г. „Това е важно и трябва да се вземе предвид в плановете ви“. С други думи – ние трябва (и ще) намерим други източници на растеж.

В ретроспекция Facebook показва мускули. Приходите, печалбата, броят потребители, всичко през септември надхвърли очакванията. Тримесечните продажби скочиха за първи път в корпоративната история на нивото над 2 милиарда долара – ръст от 60% спрямо предходната година и повече от очакванията на анализаторите за 1,9 млрд. долара.

Но решаващ за първоначалната експлозия на цената на акциите несъмнено беше делът на мобилната реклама от общите приходи. Той вече възлиза на 49 на сто от общо 1,8 млрд. евро, спрямо едва 14 на сто преди година. Това е важно, тъй като в същото време и броят на мобилните потребители са увеличава от 819 млн. на 874 млн. По-голямата част от около 1,2 млрд. потребители на социалната мрежа сега поне понякога избират смартфон или таблет, за да посети своя Facebook профил и Зукърбърг може да се възползва от това.

През третото тримесечие нетната печалба според строгия американски счетоводен стандарт GAAP възлиза на 425 млн. долара, в сравнение със загубата от 59 млн. долара година по-рано. През първите девет месеца на фискалната година печалбата вече достига почти 1 млрд. долара.

Въпреки че не е толкова значим, колкото рекламата, но налице е още един индикатор за пропуснати възможности: приходите от собствената система за плащане ще намалеят вероятно през следващото тримесечие, предупреждава главният финансов директор. Тук се имат предвид преди всичко приходите от продажбите на игри. Основният партньор от периода на създаването – Zynga, в момента преживява екстремно спускане и вече представи слаби финансови резултати.

Другите производители на игри не са искали и можели да компенсират това. Все повече и повече компании, като Zynga, залагат не само на Facebook, но имат свои собствени платформи за игри и по този начин заобикалят 30%-ните такси от приходи, които Facebook задържа за себе си. В същото време стана ясно, че навлизането във F-Commerce, онлайн търговията чрез Facebook, все още не е особено сполучливо.

Какво може да очакваме? Анализаторите посочват два основни потенциала: видео рекламата и услугата за снимки Instagram. Едва в средата на септември започна тестово проучване, с което автоматично се пускат видеоклипове на мобилните приложения на Facebook. Въпреки това те остават неми, докато на тях не се кликне. Това се тълкува като опит за ясна стъпка на доходния пазар на видео реклама. Но има много неясноти, като например дали непрекъснато работещото видео няма да „смуче“ твърде бързо батерията на смартфоните. Това би било катастрофално.

Instagram със своите 150 млн. потребители в момента не предлага никакви реклами. Когато това се промени, можем да очакваме следващия тласък в продажбите. Рекламата в популярната услуга за фото и видео вече е планирана, обясни по-рано Зукърбърг. Но по никакъв начин „няма да объркваме подхода и ще сме внимателни“, за да не се подплашат потребителите. Например младите хора.

Самият Зукърбърг се стреми към „следващия милиард“. Съвместният проект „Internet.org“ с партньори като Samsung или Qualcomm се ангажира да осигури достъпен интернет за развиващите се страни. Около една трета от населението на света, или 2,7 милиарда души, има достъп до интернет, а групата ще помогне на онези, които все още не могат да си позволят да се свързват онлайн. Това ще бъде от полза за всички, разбира се и за Facebook.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *