Facebook сключва рекордна рекламна сделка с Publicis

Най-голямата в света социална мрежа Facebook е сключила мултимилионна сделка с Publicis Groupe, третият по големина рекламен холдинг в света. И двете компании не разкриват финансови данни за сключеното споразумение, но според материал на специализираното списание за реклама и маркетинг Adage Facebook ще получи за многогодишното сътрудничество около 500 млн. долара.

Според споразумението Publicis и Facebook възнамеряват да развиват заедно видео рекламни формати за социалната мрежа, като по-специално Facebook ще предложи отстъпки за рекламите за обслужвани от Publicis клиенти. Също така Publicis ще получи изключителни възможности за реклама на платформата Instagram, която е собственост на Facebook. За по-добро проследяване на резултатите от маркетинга на Publicis се очаква Facebook да предостави на рекламния концерн свои собствени набори от данни.

Специфични детайли за това каква реклама биха могли да очакват потребителите на Facebook в бъдеще, все още не са обявени. Фокусът на сътрудничеството първоначално ще бъде САЩ. Сред клиентелата на агенциите в рамките на Publicis Groupe, сред които са Leo Burnett Wordwide, Saatchi & Saatchi и DigitasLBi., са Procter & Gamble, Verizon, Walmart и Coca-Cola.

През миналата година чрез дъщерната си компания Starcom Media Vest Group (SMG) френският рекламен концерн вече си осигури сътрудничество с Twitter, като според запознати източници то също е за няколко милиона долара. Макар че не бяха разгласени подробности по сделката, смята се, че SMG ще получи достъп до най-високо ниво на данните на социалната мрежа, използвани за маркетинг. Очакванията са, че споразумението включва клауза за директно захранване с данни от Twitter на моделиращите инструменти на рекламната компания.

Няколко месеца по-късно WPP Group, най-големия в момента рекламен холдинг в света, също сключи подобна сделка с Twitter.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *