Financial Times: България и Румъния ще влязат в ЕС на 1 януари 2007 г., но при строги условия

Министър Кунева днес заминава за Брюксел за последни консултации преди доклада на Европейската комисия

Днес и утре министърът по европейските въпроси Меглена Кунева ще бъде в Брюксел.

По време на посещението й ще се проведат последни технически консултации с Главна Дирекция „Разширяване“ на Европейската комисия, преди публикуването на Мониторинговия доклад за напредъка на България за пълноправно членство в ЕС, който ще бъде огласен на 26 септември.

България и Румъния ще получат разрешение да се присъединят към Европейския съюз на 1 януари, но ще им бъдат наложени най-строгите условия, които съюзът може да приложи върху новите си членове. Това пише в материал британският вестник „Файненшъл таймс“.

България ще бъде поставена под най-строг европейски контрол и рискува да й бъдат наложени правни и финансови санкции, ако не докаже, че сериозно се справя с организираната престъпност и корупцията по високите етажи, продължава изданието.

Вестникът допълва, че днес се очаква еврокомисарят по разширяването Оли Рен, както и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозу, да предупредят българския премиер Сергей Станишев, че страната му ще бъде наблюдавана под лупа през следващите месеци.

Рен и Барозу са отхвърлили идеята за отлагане на членството на България и Румъния до 2008 г., защото това би обезкуражило реформаторите в тези страни. „Смятаме, че най-добрият начин да постигнем целта си, е да работим с тях под заплахата от такива мерки“, казва представител на ЕК, цитиран от „Файненшъл таймс“. „Това е по-добрият начин за постигане на резултати отколкото да ги отлагаме до 2008 г.“, продължава още той.

Днес в Страсбург Станишев ще бъде предупреден, че страната му подлежи на „предпазни мерки“, санкции, които могат да бъдат активирани след като влезе в ЕС, докато евронаблюдателите не кажат, че София се е справила с проблемите си. ЕС може да прекрати регионалните финансови помощи, които са в размер на милиарди евро както за България, така и за Румъния, ако бъде установено, че двете извършват злоупотреби.

Ако България се провали в овладяването на организираната престъпност и корупцията, тя дори може да бъде изключена от правното сътрудничество в ЕС, а съдебните й решения няма да се признават в съюза. „Това са най-твърдите предпазни мерки. Всъщност, това е нещо ново. Те могат да бъдат пуснати в действие по всяко време“, допълни източникът от ЕС. „В случая с България се надявахме, че конкретните резултати ще бъдат представени след края на лятото, но напредъкът е разочароващ“, коментира още той.

Докладът на Оли Рен за двете държави ще бъде представен на 26 септември. Някои страни-членки на ЕС, особено Великобритания, бяха обзети от притеснения във връзка с нивото на емиграцията от тези държави и разрастването на организираната престъпност. Същевременно високопоставени български представител твърдят, че е нужно време, за да се стигне до присъди на политици и представители на съдебната власт, които са замесени в корупционни дела./Източник: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *