Fitch: Глобалната икономика ще започне възстановяване през 2-то полугодие

Глобалната икономика вероятно ще престане да се свива и през втората половина на годината с бавни темпове ще започне да се възстановява, се казва в доклад на международната рейтингова агенция Fitch.
„Възстановяването на икономиката обаче като цяло ще бъде вяло и безработицата ще продължи да расте и през по-голямата част на следващата година. Съответно не се очаква най-големите централни банки в света да започнат да повишават лихвите по-рано от края на 2010 г.”, уточнява агенцията.
Кредитоспособността на най-големите държави с рейтинг „ААА” (САЩ, Великобритания, Франция, Германия) изпита върху себе си негативното влияние на финансовата криза и сериозната глобална рецесия. Независимо от това, че Fitch не очаква съществено съкращаване на бюджетните дефцити да започне преди 2011 г., кредитоспособността на най-силните икономически държави остава „AAA“ предвид изключителната гъвкавост на балансиране и финансиране, благодарение на наличието на статус „еталонен кредитор” и „резервна валута”, се казва в доклада.
„Стабилната” прогноза за държавните рейтинги „ААА” отразява очакванията за това, че правителствата на тези страни ще изготвят в средносрочен план, ориентировъчно през следващата година, силни програми за данъчно и бюджетно укрепване, за да стабилизират държавните финанси и да поддържат доверието в своята кредитоспособност и изпълнение на плана за поддържане на ниска инфлация.
Без съкращаване на държавните разходи в съчетание с увеличение на данъците, според прогнозите на Fitch, държавният дълг на САЩ и Великобритания може да достигне 100% от брутния вътрешен продукт съответно до 2012 г. и 2013 г., а държавният дълг на Франция и Германия може да превиши 90% от БВП до 2015 г.
В същото време, според рейтинговата агенция, възможностите за финансиране на крупните дефицити и задлъжнялост на посочените държави остават много силни, но държавните финанси ще бъдат по-уязвими за негативни сътресения и страните ще бъдат с намалени способности за провеждане на антициклична кредитно-парична политика (която е една от ключовите характеристики на държавите с рейтинг „ААА”).
Що се отнася до развиващите се страни, Fitch счита, че те ще продължат да получават удари вследствие на глобалната криза. Основният риск за рейтингите на тези страни се заключава засега в рязкото съкращаване на притока на капитали в частния сектор, включително външно банково финансиране. Това ще продължава да оказва натиск на платежните баланси и финансовата стабилност на тези страни, в частност от Централна и Източна Европа.
Независимо от това, „кредитоспособността на държавите с развиващи се икономики засега е устойчива пред лицето на най-сериозната глобална финансова криза и икономическа рецесия от десетилетия насам”, се казва в доклада на Fitch.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *