Fitch: Гръцки банки с активи в България носят опасност за региона

Това става ясно от анализ на агенция Fitch за перспективите пред развиващите се страни от Европа с оглед на дълговата криза в еврозоната.
От Fitch намират, че връзките във финансовия сектор в еврозоната създават потенциална опасност от причиняване на по-големи щети, отколкото се е смятало до сега при сбъдването на негативен сценарий. Претенциите на банките от еврозоната ще се прехвърлят като претенции към банките от развиващите се страни от Европа. Ето защо от агенцията променят становището си за перспективата пред развиващите се страни от Европа и намират, че степента на опасност за тях се повишава. Въпреки това от Fitch обръщат внимание върху факта, че ситуацията в момента е по-добра от онова, което бе през 2008 – 2009 година.
С изключение на Унгария, развитите страни от Европа, в това число Русия и Турция, избегнаха ситуацията рейтингът им да бъде понижен през тази година. Въпреки това перспективите пред тях се променят от „позитивни“ на „стабилни“. Единствено Казахстан запазва позитивната си перспектива, докато Унгария и Хърватия се променят на „негативна“ перспектива.
Развиваща се Европа рискува рязък спад на икономиката от  4.7% през 2011 година на 2.7% през 2012 година. Това е по-стръмно спускане от Азия, Латинска Америка, Близкия Изток и Африка. Заради връзките между страните в Европа, опитите за откъсване от тренда в Централна и Източна Европа, стават все по-трудни.
Нежеланите последствия от дълговата криза за еврозоната бяха усетени най-вече през търговските канали, тъй като 50% от експорта на страните от Централна и Източна Европа е предназначен на еврозоната. България е примерът, с който агенция Fitch си служи, за да илюстрира ситуацията. Експортът в България спадна с 5% през първото тримесечие на тази година. За балтийските страни и Великобритания този натиск бе по-малък заради по-ниските цени на петрола и на основните суровини.
По-рязък спад на цената на горивата може да изложи на риск от загуби производителите на суровини от балтийските страни и Великобритания, както и останалите страни в Европа, които са силно зависими от Русия като експортна дестинация.
Прогнозата на Fitch за развиващите се страни от Европа за тази година са, че ще бъде достигнат общ дефицит от $ 30 млрд. в края на 2012 година, което е 1% от регионалния Брутен вътрешен продукт. Това е под пика от $ 80 млрд., отчетен през 2007 година. В голяма част това се дължи на намаляването на излишъците на Русия и Казахстан, трупани в предишните години зради износа на петрол. Агенцията обръща внимание върху опасностите пред Турция, чийто дефицит по текущата сметка възлиза на $ 61 млрд. , което е 7.7% от Брутния вътрешен продукт на страната. Голяма част от този дефицит се финансира с краткосрочен дълг, което прави икономиката на страната уязвима при задълбочаване на кризата в еврозоната.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *