Fitch: Расте делът на лошите кредити на европейските банки

Делът на лошите кредити за голяма част от европейските банки нарасна, след като инвеститорите се наредиха на опашката, за да им осигурят финансиране, пише в свой анализ рейтинговата агенция Fitch, цитиран от Financial Times.

Обемът на лошите заеми скочи с 8,1% през 2013 г. до малко над 1 трлн. евро в сравнение с 2012 г., гласи анализа на компанията, използвала данни от финансовите отчети на банките за последните две години. Fitch се допита до стотици банки, които подлежат на контрол от Европейския банков орган.

В навечерието на оценяването на качеството на банковите активи по-късно тази година европейските регулатори са готови с предложения за въвеждането на стриктна класификационна система, чрез която да се елиминират националните различия относно това, което се има предвид под „проблемен кредит“.

В 29 банки броят на лошите кредити е скочил с повече от 20%, след като качеството на активите им се е влошило. При една трета от кредиторите обемите лоши заеми или е спаднал, или е останал без изменение.

„Повишенията се дължат отчасти на преориентирането към по-консервативна класификация на кредитите и отчасти заради влошаването на качеството на активите на банките“, коментира директорът на звено „Финансови институции“ във Fitch Мичъл Бръкс.

Независимо от нарастването на дела на лошите кредити разходите за финансиране на европейските банки се снижи с 38% миналата година, сочат основните финансови индекси iTraxx. Те измерват разходите по застраховане срещу изпадане на банките в неплатежоспособност.

Разходите за финансиране продължават да падат през тази година, тъй като банките се възползват от рекордно ниските лихвени проценти, които подхранват апетита на инвеститорите за търсене на по-високодоходни активи и големи емисии на облигации.

Обратът е забележителен за банките в периферията на Европа, много от които получиха милиарди евро държавна помощ по време на дълговата криза в еврозоната, когато застраховането скочи с 72 на сто на годишна база, разкриват данни на Dealogic.

Резервите на банките за обезценки (т.нар. провизии), чието предназначение е за покриване на евентуални загуби от невърнати кредити, са нараснали със 7,5% през 2013 г. до 570 млрд. евро. Тази година банките в Европа, особено тези в Италия, увеличиха още провизиите си заради стрес тестовете на регулаторните органи. Всъщност кратките срокове притискат трезорите да наберат по-бързо изискуемия капитал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *