Forex-търговия – анализ 07/04/2008

EUR/USD
През март европейската валута продължи ръст и достигна нови исторически максимуми в района на 1.5900. През изминалата седмица двойката възобнови ръст, но достигането до неотдавна сформирания исторически максдимум не й се удаде, ръстта на еврото носеше технически характер. На седмичния таймфрейм въсходящия натиск засега се запазва и остава силен, макар че се появиха признаци за завършване на въсходящата тенденция, зоната на съпротива 1.59-1.5940 оказва сериозно задържащо влияние по двойката. На дневния таймфрейм двойката тества съпротивата в района на 1.5900, след което сформира дивергенция, носеща риск от корекция в района на 1.51-1.52. При това те трябва да се пренебрегва възможността от образуване на въсходящ триъгълник, което ще окаже продължение на въсходящата тенденция. Връщане под 1.5600 ще формира сигнали за понижение на европейската валута. Укрепване над 1.5800 може да провокира укрепване на еврото в района на зоната на съпротива 1.5900-40.

GBP/USD
През март паунда рязко нарастна, приближавайки се към пробитата в края на 2007 год трендова линия, намираща се в района на 2.0450, след което се понижи. Средносрочния низходящ натиск по двойката ще се запази докато паунда остава под зоната на съпротива 2.0450-2.0560. През изминалата седмица английската валута консолидира, в сила оства сформираната по-рано „вечерна звезда дожи”, която сигнализира в полза на по-нататъшно понижение за паунда. На дневния таймфрейм двойката също образува „дожи”, низходящия натиск по двойката се запазва. Укрепването на двойката под 1.9820 ще даде сигнали за по-нататъшно понижение на британската валута. За развитието на ръст е необходимо укрепване на двойката над 2.0050.

USD/JPY
През март двойката рязко се понижи и достигна минимално от 1995 год равнище. През изминалата седмица двойката рязко нарастна актуален остава сформирания по-рано „чук” на седмичната графика. Ситуацията на фондовите пазари продължава да остава основна движеща сила за йената. Низходящия натиск по двойката продължава да се запазва докато двойката се намира под зоната 103.50-104.00. На дневния таймфрейм двойката практически достигна горната граница на низходящия канал, след което сформира „дожи” и се понижи. Връщане под 101.00 ще сформира сигнали за по-нататъшно понижение на долара. Ръст над 102.20 може да сигнализира за укрепване на американския долар против йенат с цели в района на горната граница на низходящия канал.
USD/CHF
През март двойката рязко се понижи и достигна нов исторически минимум, пропадайки под отметката 1.0, но към закриването на месеца двойката възстанови част от позициите. През изминалата седмица двойката консолидира в рамките на очертания деапазон. На седмичния таймфрейм двойката е рязко препродавана, появяват се признаци за обръщане на тенденцията. На дневния таймфрейм низходящия тренд остава актуален, макар че двойката сформира „чук”, но остава в рамките на краткосрочния низходящ канал. При това се връщане над зоната на съпротива 1.0220-1.0260 (пробитата по-рано граница на низходящия канал) така и не успя да направи, което сигнализира за риск от продължение на спада към историческия минимум. Укрепване над 1.0170 ще даде сигнали за ръст по двойката в района на съпротивата 1.0260, ръст над това ниво е необходим за развитието на въсходящо движение. За продължение на низходящата тенденция е необходимо укрепване под равнището 0.9960.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *