Goldman Sachs: Доларът ще продължи да отслабва до края на годината

Анализаторите на американската инвестиционна банка Goldman Sachs (Голдман Сакс) прогнозират, че тенденцията на понижаване на курса на долара, особено подчертана през последните седмици, ще продължи до края на годината, предаде К2Капитал.

Каква ще бъде обстановката в началото на 2008 година ще зависи от краткосрочните перспективи за американската икономика. Отслабването на долара през последните месеци, според икономистите на Goldman Sachs, се дължи отчасти на намалелия

приток на капитали в САЩ заради кризата в ипотечното кредитиране. Преките чуждестранни инвестиции се свиват не само в САЩ, но и в в страните, които силно зависят от тях. Това се дължи на два основни фактора.

Първо, активността в сферата на сливанията и поглъщанията спадна в световен мащаб. След няколко бурни години в този сектор настъпи период на затишие. Достъпните средства за финансиране на сливанията и поглъщанията бе важна причина за увеличаването на броя на такива сделки. Сега обаче условията на кредитните пазари значително се влошиха и в близко бъдеще едва ли ще се подобрят.

През април 2007 г. бяха обявени нови сделки по сливания и поглъщания за рекордната сума от 290 млрд. долара. От август до октомври средно на месец е имало такива сделки за 93 млрд. долара.

Вторият важен фактор за тази тенденция е нарастването на дисбалансите. Все повече страни имат отрицателно салдо по текущите си сметки, а държавите с положително салдо отчитат спад на този показател. За световните капиталови потоци това означава, че все по-малко страни имат голям избор за сектори, в които да инвестират.

При това положение отслабването на долара не е изненада. Спрямо валутната кошница на основните търговски партньори на САЩ доларът е намалил стойността си от началото на 2007 година с над 10 на сто. На практика всички основни световни валути са поскъпнали спрямо долара. Инвеститорите са обезпокоени най-вече от укрепването на валутите на развиващите се страни на фона на нееднозначната картина на рисковете в световната икономика. Експертите на Goldman Sachs отбелязват, че ако анализираме валутните курсове, отчитайки обемите на външната търговия, то валутите на развиващите се страни са се укрепили на практика толкова, колкото и на развитите държави.

Твърде вероятно е при тези условия курсът на долара да продължи да се понижава, прогнозират анализаторите на инвестиционната банка. (БТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *