Goldman Sachs и Credit Suisse стават акционери в Московска банка

Американската банка Goldman Sachs и швейцарската Credit Suisse са купили малки дялове в държавната Московска банка. Goldman Sachs е придобила 3.88% от трезора, а Credit Suisse – 2.77%, съобщи руската банка. В резултат на сделката делът на Москва в банката е намалял от 48.11% на 46.48%, а общият дял на президента на финансовата институция Андрей Бородин и заместник председателя на борда на директорите Лев Алалуев се е свил от 23.07% на 20.32%.
В началото на този месец Московска банка пласира нови акции на стойност 22 млрд. RUB (728 млн. USD) на цена от 1003 RUB на брой. Купувачи на емисията бяха частни и публични инвеститори. Делът на Goldman Sachs се оценява на около 200 млн. USD, а този на Credit Suisse – на 141 млн. USD.
Сделката с международните банки е добър сигнал за плановете на руското правителство да приватизира финансови активи, коментира Reuters. С цел да запълни бюджетния си дефицит Москва смята да продаде дялове от предприятия за близо 30 млрд. USD. В списъка са включени и Сбербак и ВТБ.

pari .bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *