Google: Свободата на интернет е под заплаха

Представители на държавите ще се срещнат в Дубай през следващия месец в рамките на конференция, организирана от Международния съюз по далекосъобщения (ITU), агенцията на ООН, която следи телекомуникациите в световен мащаб. Целта е изготвянето на нов глобален договор за информационните и комуникационните технологии.
От Google посочват, че част от предложенията, залегнали в новия договор, определено нарушават свободата в глобалната мрежа. Правителствата ще получат правото да налагат цензура на написаното или дори да спират достъпа до интернет.
Други предложения изискват за услуги като YouTube, Facebook и Skype да се плащат такси за международен достъп. Така на практика по-бедните страни ще бъдат отрязани от тях.
В петицията на Google се изказва загриженост, че „само правителствата имат право на глас в ITU“, което заплашва правата на потребителите и компаниите в сектора.
Според ITU, бързият растеж в използването на смартфони и таблети води до необходимост от актуализация на сега действащия договор, съставен и подписан през 1998 г.
Основната цел на срещата е „да се преодолее липсата на пряка връзка между източниците на приходи и източниците на разходи“ в глобалната мрежа.
Това вероятно ще означава въвеждането на такси, които най-популярните сайтове ще плащат на държавите за трафика от тях. По подобен начин в момента много страни получават приходи от облагане на телефонните разговори, докато комуникацията преминаваща през мрежата не им носи никакви пари. Налагането на такси разбира се ще оскъпи цялата услуга.
Сред предложенията на ITU е и ограничаване на скоростите на достъп, което да позволи на развиващите се страни да бъдат по-конкурентоспособни в итернет.
Американските политици и компании се опасяват, че ITU може да бъде използвана от страни като Китай и Русия за налагане на по-голям държавен контрол над глобалната мрежа.
В същото време от САЩ също има сериозен натиск за налагане на ограничения в интернет, най-вече по отношение на дейностите, нарушаващи авторските права.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *