HP с нова мащабна инвестиция в България

От Hewlett-Packard са доволни от дейността си в страната и ще продължат да инвестират в България.

През април компнията ще открие нова мащабна инвестиция в България – единствената в Европа технологична лаборатория на HP за създаване на концептуални ИТ решения и обучение на високопрофилни експерти. Вложенията в лабораторията надхвърлят 10 милиона лева.

Това стана ясно на днешната среща на министър-председателя Бойко Борисов със старши вицепрезидента и генерален директор на направление „Технологични услуги“ в Hewlett-Packard, Жан-Пол Вагнер.

Освен това HP стартират първата в България съвместна програма за обучение на ИТ специалисти, съвместно с Колежа по телекомуникации и пощи.

Представители на Висшето училище и компанията подписаха рамков договор за съвместно обучение на студенти и научно-изследователска дейност.

Това е първата в България академична програма разработена чрез публично-частно партньорство и по най-високите стандарти в световното образование.

Програмата за обучение отговаря на потребностите на бизнес средата и ще дава възможност на студентите да придобият умения, директно приложими в ИT компаниите. По нея ще се обучават професионални бакалаври със специалност „Компютърно администриране на софтуерни приложения“. Тя ще бъде изцяло нова за студентите като технология на обучение и практическа подготовка.

Обучението по специалността „Компютърно администриране на софтуерни приложения” ще е с продължителност 3 години. През първата година ще се формират знания, необходими за специалистите с висше образование.

След завършване на втората година студентите ще бъдат достатъчно подготвени за стажантски и практически програми във фирми от ИТ сектора. По време на третата година студентите ще имат възможност да се специализират в направления по администриране на бази данни, уеб технологии и мрежова сигурност. Преподаватели от Колежа по телекомуникации и пощи и експерти от HP ще преподават по учебен план, съобразен с предложенията на компанията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *